Uvijek gledajte prema natrag kako biste bili svjesnih tih svojih korijena; gledajte svoje djedove i bake, gledajte svoje roditelje i razgovarajte s njima te onda sve to ponesite sa sobom u budućnost – istaknuo je Papa i napomenuo – To je preobrazba: kad postoje korijeni, onda imate snagu preobraziti obitelj. To je preobražavajuća napetost. Ne možemo preobraziti bez napetosti.

Papa Franjo uputio je video-poruku sudionicima 6. skupštine mladih Biskupske konferencije Antila koja je započela 10. srpnja, a završit će 23. srpnja. U središtu pažnje tog skupa nalazi se pitanje: kako preobraziti obitelj na Karibima u skladu s post-sinodalnom apostolskom pobudnicom Amoris laetitia? Sveti je Otac napomenuo kako je riječ o zahtjevnoj temi, a oni su mladi.

Pitam se: jeste li mladi ili mladi koji su ostarjeli? – rekao je Papa mladima u video-poruci i nastavio – Naime, ako ste mladi koji su ostarjeli, ne možete učiniti ništa! Trebate biti mlađahni mladi! Potrebna je čitava snaga mladosti kako biste promijenili stvari – kazao je papa Franjo upozoravajući na opasnost pretjerane udobnosti i pozivajući ih da napuste udobnost te se počnu boriti.

Mladima je poručio da im je na putu od danas do sutra potreban crkveni nauk o obitelji, a njega će pronaći u četvrtom poglavlju apostolske pobudnice Amoris laetitia, koje je naslovljeno „Ljubav u braku“. Napomenuo je da se u tom poglavlju nalazi srž pobudnice, potičući ih pritom da ga proučavaju.

Važnost korijena

Potom je upozorio da ne možemo gledati prema budućnosti ako ne promišljamo o prošlosti. Želite promijeniti nešto što su vam predali vaši preci – rekao je Sveti Otac ističući da u sadašnjosti i budućnosti ne možemo učiniti ništa ako nismo ukorijenjeni u prošlosti: u našoj povijesti, kulturi, obitelji. Ništa ne možemo učiniti ako nismo duboko ukorijenjeni.

Napomenuo je da iz korijena čovjek crpi snagu kako bi izdržao i nastavio. Mi nismo napravljeni u laboratoriju, nego imamo tu povijest, te korijene – kazao je papa Franjo i dodao – Ono što činimo, plodove koje dajemo, ljepota koju možemo stvoriti u budućnosti, proizlazi iz tih korijena.

Uvijek gledajte prema natrag kako biste bili svjesnih tih svojih korijena; gledajte svoje djedove i bake, gledajte svoje roditelje i razgovarajte s njima te onda sve to ponesite sa sobom u budućnost – istaknuo je Papa i napomenuo – To je preobrazba: kad postoje korijeni, onda imate snagu preobraziti obitelj. To je preobražavajuća napetost. Ne možemo preobraziti bez napetosti.

Ljubav nikad ne prestaje

Zatim im je ponovno usmjerio pažnju na četvrto poglavlje pobudnice Amoris laetitia, potičući ih da međusobno razgovaraju o tom poglavlju. Tamo ćete pronaći snagu kako biste išli naprijed i ostvarili preobrazbu – rekao je Sveti Otac dodajući da ljubav ima vlastitu snagu i da nikad ne prestaje. I na kraju je parafrazirao riječi svetoga Pavla iz Prve poslanice Korinćanima: Vjera i nada prestat će kad budemo sjedinjeni s Gospodinom, ali ljubav će se nastaviti s Njim (usp. 1 Kor 13,13).

Vatican News | Bitno.net