Papa Franjo, koji je u subotu 23. studenoga doputovao u Japan, drugoga dana svog pohoda u nedjelju 24. studenoga posjetio je Nagasaki uputivši snažni apel protiv nuklearnog oružja.

U grad na koji je 9. kolovoza 1945. bačena atomska bomba Papa je stigao u jutarnjim satima. U Memorijalnom parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe, položio je buket bijelog cvijeće i zapalio svijeću kod spomenika podignutom u spomen na taj tragični događaj iz povijesti Japana te se ondje zadržao u dužoj molitvi u tišini. Potom je održao govor.

„Posjedovanje nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje“ nije najbolji odgovor na duboku želju za mirom i stabilnošću. „Naš svijet – upozorio je papa Franjo – živi izopačenu dihotomiju: želi se braniti i jamčiti stabilnost i mir na temelju lažne sigurnosti podupirane mentalitetom straha i nepovjerenja, što završava trovanjem odnosa među narodima i sprječavanjem svakog mogućeg dijaloga“.

Papa Franjo upozorio je da su „međunarodni mir i stabilnost nespojivi s bilo kojim pokušajem građenja na strahu od međusobnog uništenja ili prijetnji potpunog uništenja“, jer se oni mogu postići samo „globalnom etikom solidarnosti i suradnje u službi budućnosti oblikovane međuovisnošću i zajedničkom odgovornošću čitave ljudske obitelji, današnje i sutrašnje“. Iz Nagasakija papa Franjo uputio je opomenu protiv „utrke u naoružanju“. “U današnjem svijetu, gdje milijuni djece i obitelji žive u nehumanim uvjetima, utrošeni novac i bogatstva zarađena od proizvodnje, modernizacije, održavanja i prodaje, sve razornijeg, oružja stalni su nasrtaj koji vapi u nebo“, istaknuo je .

Foto: Vatican Media

Papa Franjo pozvao je na suradnju svih – od država do pojedinaca, od redovničkih zajednica do civilnih zajednica – kako bi se odjelotvorio ideal „svijeta u miru bez nuklearnog oružja“ kolektivnim i usklađenim odgovorom „utemeljenom na napornom, ali stalnom izgrađivanju međusobnog povjerenja koje će prekinuti dinamiku nepovjerenja koja trenutno prevladava“.

Papa je uvjeren da je svijet bez nuklearnog oružja moguć i potreban te je zatražio od političkih vođa da ne zaborave da nas ona ne štite od prijetnji za nacionalnu i svjetsku sigurnost našega doba. Poručio je i kako treba uzeti u obzir katastrofalni utjecaj njihova korištenja s humanitarnog i stajališta zaštite okoliša i odreći se jačanja ozračja straha, nepovjerenja i neprijateljstva koji raspiruje nuklearne doktrine.

Pozvao je sve da se svakodnevno mole „za obraćenje srca i za pobjedu kulture života, pomirenja i bratstva”

IKA | Bitno.net