Crkva u Mozambiku ne može biti dio problema mjerodavnosti, prezira i podjela jednih od drugih, nego treba biti poput vrata prema rješenju, prostor na kojemu su mogući poštovanje, međurazmjena i dijalog – rekao je papa Franjo na susretu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama, sjemeništarcima, katehistima i animatorima, održanom u katedrali u Maputu.

Sviđalo se to nama ili ne, pozvani smo suočiti se sa stvarnošću takvom kakva ona jest – rekao je Papa te upozorio kako se umjesto Radosne vijesti naviješta nešto sivo što ne privlači i ne žari ničije srce. Osvrnuo se i na krizu svećeničkoga identiteta te kazao da je možda potrebno izići iz važnih i svečanih mjesta. Moramo se vratiti na mjesta na kojima smo bili pozvani, na kojima je bilo očito da inicijativa i moć dolaze od Boga.

Svećenik je – istaknuo je Papa – najsiromašniji čovjek ako ga Isus ne obogati svojim siromaštvom; on je najbeskorisniji sluga ako ga Isus ne zove prijateljem, (…) najnezaštićeniji među kršćanima ako ga Dobri Pastir ne ojača u njegovu stadu. Nitko nije manji od svećenika koji je prepušten samo svojim snagama.

Uspoređujući Zahariju i Mariju u trenutku navještaja o rođenju djeteta, papa Franjo je istaknuo da Zaharija ne može izbjeći brigu i sve provjeriti; ne može se osloboditi osjećaja da je odgovoran za ono što će se dogoditi. Marija ne dvoji, ne misli na sebe, prepušta se, pouzdaje se – istaknuo je Papa te dodao da je zamorno živjeti odnos s Bogom kao Zaharija, primjenjujući uvijek pravila, uvijek misliti na to da je plaća razmjerna uloženom naporu, da je moja zasluga ako me Bog blagoslivlja, da Crkva treba priznati moje vrline i moje napore… – istaknuo je papa Franjo.

Za obnovu poziva – prema Papinim riječima – često je potrebno provjeriti imaju li naš umor i naše brige veze s određenom „duhovnom mondenošću“. Obnoviti svoj poziv stoga znači izabrati, reći ‘da’ i umoriti se s onim što je plodno u Božjim očima, onim što Njegovog Sina Isusa čini prisutnim – napomenuo je Papa.

Obrativši se posebno onima koji se pitaju, ili su na putu konačnoga posvećenja Bogu, Papa je kazao -Mogu shvatiti kako zabrinutost i brzina brojnih poticaja koji nas bombardiraju oduzimaju prostor unutarnjoj tišini u kojoj se osjeća Isusov pogled i čuje njegov poziv. Tražite, naprotiv, prostore mira i tišine koji će vam omogućiti da razmišljate, molite, da bolje vidite svijet koji vas okružuje – rekao je papa Franjo.

Ranije tijekom dana Sveti Otac se susreo i s mladima, pozvavši ih na jedinstvo zbog Mozambika. Što može biti važnije za pastira negoli susresti se sa svojim mladima. Vi ste važni! Ne samo zato što ste budućnost Mozambika, Crkve i čovječanstva, nego zato što ste sadašnjost. Sa svim onim što jeste i što činite, već doprinosite sadašnjosti najbolje što možete. Što bi bila zemlja bez vašeg oduševljenja, pjesme i radosti? Radost življenja jedno je od temeljnih vaših obilježja, kao što se i ovdje može osjetiti, rekao je Franjo.

Foto: Vatican News

Ujedinjeni unatoč razlikama, kao što to činite sada, tražeći prilike za poboljšanje, na taj se način možete zauzeti za zemlju – rekao je papa Franjo i istaknuo – Neprijateljstvo uništava zemlju. Stvarajte prijateljstvo u društvu. Treba se odricati i pregovarati, no ako to činimo tražeći dobro svih, borit ćemo se za zajednički cilj. Ako nađemo stvari u kojima se slažemo, ako gradimo mostove mira koji su dobri za sve, to je čudo kulture susreta. Sanjajte s drugima, nikada protiv drugih, sanjajte kao što ste sanjali i pripremali ovaj susret; ujedinjeni i bez prepreka.

Ne dopustite da vam ukradu radost – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ravnodušnost i tjeskoba ubijaju snove i nadu, jer nas potiču na lagan put koji vodi u poraz. Traže da vrlo skupu cestarinu platimo svojom srećom i životom.

Nije samo rezignacija neprijatelj snova, nego i tjeskoba, osobito kad nas tjera da se predamo jer nismo odmah postigli rezultate – rekao je Papa i nastavio – Najljepši se snovi ostvaruju u nadi, strpljivo i zauzeto, odbijajući žurbu. Ne smije nas istovremeno zaustaviti nesigurnost, ne smijemo se bojati riskirati i pogriješiti. Najljepše stvari s vremenom sazrijevaju.

Vaši vam stari mogu pomoći kako vaši snovi i težnje ne bi uvenuli, kako ih ne bi uništile prve teškoće i nemoć – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Stari su naši korijeni. Ako vam netko kaže da povijest, iskustvo starijih i sve ono što se dogodilo zanemarite i gledate samo na budućnost koju vam nudi, znači da želi da budete prazni, iskorijenjeni i nepovjerljivi u sve, kako biste se mogli pouzdati samo u njegova obećanja i podložiti se njegovim planovima. Tako funkcioniraju ideologije koje uništavaju sve što je različito i u ovom svijetu mogu vladati ako nema oporbe.

Mir je proces kojem ste i vi mladi pozvani doprinositi, uvijek pružajući svoje ruke onima koji su u teškoćama – rekao je Papa i naglasio – Velika je moć ispružene ruke i prijateljstva u konkretnim gestama. Mislim na mlade koji su došli tražiti posao u grad i danas su bez kuće, obitelji i prijateljske ruke. Pokušajte rasti u prijateljstvu i s onima koji misle drugačije kako bi među vama rasla solidarnost i postala najbolje oružje za preobrazbu povijesti. Budite ruka koja se brine za naš zajednički dom.

Vatican News | Bitno.net