Na jedan vrlo dubok način, vaš se muškarac često osjeća izoliranim i opterećenim potajnim osjećajima neprikladnosti. Kada vi vodite ljubav s njim, njemu to potvrđuje da ga smatrate poželjnim, ublažava intenzivan osjećaj usamljenosti, i daje mu snagu i dobar osjećaj kako bi se mogao sa samopouzdanjem uhvatiti u koštac sa svijetom. I naravno, seks čini da se osjeća voljenim – zapravo, on se ne može osjećati potpuno voljenim bez njega.

Na temeljnoj razini, vaš muškarac želi biti željen. Pogledajte prevladavajuće odgovore iz jedne ankete na nacionalnoj razini.

Što se tiče seksa, nekim je muškarcima dovoljno biti seksualno zadovoljen kada god to požele. Drugim je muškarcima također važno osjećati da ih njihova supruga želi. Koliko je vama važno osjećati da vas vaša supruga želi u seksualnome smislu? (Izaberite jedan odgovor.)

Jako važno – 66%

Donekle važno – 31%

Ne osobito važno, sve dokle dobivam dovoljno seksa – 2%

Nebitno, sve dokle dobivam dovoljno seksa – manje od 1%

U ovoj je tematici bilo najviše jednoglasnosti: 97 posto muškaraca reklo je da dovoljna količina seksa nije dovoljna sama po sebi – oni se žele osjećati željenima.

Jedan od muškaraca s kojima sam razgovarala to je sažeo na sljedeći način: „Svi misle da su žene emotivnije od muškaraca, i svatko misli da, što se tiče seksa, muškarci samo žele ‘to raditi’, a ženama više znače osjećaji i maženje, pa žene smatraju da kod nas nema osjećaja. No ima ih, i kada kažete ‘ne’, pogađate sve te osjećaje.“

I nije da boli samo jednostavno ‘ne’. Anketa je pokazala da čak i ako dobivaju sav seks koji žele, trojica od četvorice muškaraca i dalje bi se osjećali praznima ako i njihove supruge ne bi bile uključene i zadovoljene.

Zamislite da vam vaša supruga ponudi sav seks koji biste mogli poželjeti, ali čini to nevoljko, ili samo da ugodi vašim seksualnim potrebama. Biste li vi bili seksualno zadovoljeni? (Izaberite jedan odgovor.)

Da – 26%

Ne – 74%

Kako je jedan ispitanik objasnio: „Mislim da moja supruga, nakon dvadesetak godina braka, zna koliko mi je važna moja potreba za seksom, ali volio bih da zna koliko mi je važno da me ona treba u seksualnome smislu. Njoj seks vjerojatno ne treba u tolikoj mjeri, ali meni treba da ona želi i treba seks sa mnom.“

Provjera stvarnosti

Vjerujem da većina nas manipulativno ne uskraćuje nešto za što znamo da je našim muškarcima od presudne važnosti da bi se dobro osjećali. Mnogo je vjerojatnije da, nakon napornoga dana u uredu ili s djecom, mi jednostavno ne osjećamo neodoljivu želju da se bacimo na svojega muža i strgamo mu odjeću. Ja bih rekla da mi jednostavno ne shvaćamo emocionalne posljedice naših reakcija (ili njihova izostanka), i gledamo na njihovu želju za seksom više kao na tjelesnu želju ili čak kao na bezosjećajni zahtjev. Onda kada doista shvatimo istinu iza navaljivanja naših muževa, vjerojatnije je da ćemo htjeti reagirati.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Shaunti Feldhahn “Samo za žene”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.