Drugi dan pohoda Mozambiku, u četvrtak 5. rujna, papa Franjo počeo je kurtoaznim posjetom predsjedniku Filipeu Nyusiju u predsjedničkoj palači Ponta Vermelha u Maputu, i zatim susretom s predstavnicima političkoga i društvenoga života te Diplomatskoga kora.

U prvom govoru svoga 31. inozemnoga putovanja Papa je pozvao mozambičke političare na veće zauzimanje za mir. Mir zahtijeva hrabrost i teški rad. Odlučnošću ali bez fanatizma, hrabrošću bez nekontroliranih ispada i razbornom ustrajnošću sada treba i nadalje promicati „ne“ nasilju koje razara i „da“ miru i pomirenju“, poručio je Papa.

Istodobno je u govoru koji je održao na portugalskom jeziku odao priznanje dosadašnjim uspjesima u zemlji oslabljenoj dugogodišnjim građanskim ratom i napetostima, i mirovnom sporazumu koji je prije mjesec dana Vlada potpisala s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkoga nacionalnog otpora (Renamo), koji su sada glavna oporbena stranka. Sporazum između ostaloga uključuje i potpuno razoružanje, uključivanje bivših pobunjenika u društvo i izbore sredinom listopada. No, dio pripadnika Renamo-a već je najavio da neće poštovati sporazum te će bojkotirati izbore, prenosi Vatican News.

Istinski mir zahtijeva neumorno zauzimanje i priznavanje često zaboravljenoga i nepoštovanoga dostojanstva naše braće i sestara, poručio je Papa, ponovivši i mirovne apele sv. pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Mozambiku godine 1988. Zatražio je jednake mogućnosti za sve ljude na rubnim i seoskim područjima, na kojima su sukobi još uvijek česti. Papa se na početku govora ispričao što neće pohoditi područja u ožujku i travnju razorena ciklonima Idai i Kenneth u kojima je na području Beire u središtu zemlje poginulo oko 600 ljudi, a tisuće su ostale bez domova, dodavši da dijeli patnju stanovništva i podupire nastojanja za obnovu te zahvalio svima koji u njoj pomažu, izričito i međunarodnoj zajednici.

Papa se također osvrnuo na važnost obrazovanja za djecu i mlade i stanje obitelji beskućnika, nezaposlenih, bezzemljaša i drugih rješavanje čijih problema predstavlja oružje mira. Istaknuo je i važnost zaštite stvorenoga jer je „zaštita Zemlje ujedno zaštita života“.

I predsjednik Nyusi na susretu je zahvalio svima koji su pomogli u sanaciji štete te Crkvi i za dugogodišnja mirovna posredovanja, priznajući da su u tome političari ponekad zatajili. Istaknuo je da je i njegov posjet Vatikanu prije godinu dana pridonio potpisivanju sporazuma 6. kolovoza. Istaknuvši da je narod svjestan izazova koji su pred njima, Predsjednik je izrazio nadu u uspjeh te poručio da se svi građani Mozambika moraju ujediniti u opredjeljenju za kulturu nenasilja i dijaloga. Kao pomirbeni znak Nyusi je poimenice pozdravio pojedine predstavnike oporbe. Na kraju govora upozorio je na opasnosti ponovnih izbijanja borbi na sjeveru zemlje, izvijestio je Vatican News.

IKA | Bitno.net