Papa Franjo sinoć je preko video veze gostovao u talijanskom talk showu Che tempo che fa te s gledateljima podijelio niz detalja iz svojeg života i razmišljanja o problemima koje muče Crkvu i svijet, prenosi Jutarnji.hr. Jedna od zanimljivijih stvari koju je Sveti Otac otkrio je pitanje koje, kako kaže, u ispovjedaonici uvijek postavlja mladim roditeljima.

„Kad mladi parovi idu na ispovijed ili kad govorim s njima, uvijek ih pitam: ‘Igrate li se sa svojom djecom?’ Ponekad čujem bolne odgovore: ‘Oče, kad izađem, spavaju, a i kad se vratim.’ Ovo je okrutno društvo koje roditelje udaljava od djece. Čak i kad djeca nešto posrnu, čak i kad odrastu, morate biti uz njih, morate razgovarati sa svojom djecom“, kazao je Franjo.

Vezano za djecu Papa je kazao i kako nikada nije uspio naći odgovor na pitanje „Zašto djeca pate?“.

„Nemam odgovor na ovo“, kazao je Franjo dodavši malo nakon toga: „Na pitanje zašto djeca pate, nalazim samo jedan odgovor: da treba patiti s njom. U tome je Dostojevski u pravu.“

Odgovarajući na pitanje je li usamljen, Sveti Otac je kazao kako nije usamljen i kako upravo zbog toga stanuje u Domu svete Marte gdje može susretati više ljudi, a ne u Apostolskoj palači. “Oni koji su stanovali gore bili su sveci, ja nisam svetac”, kazao je.

Razgovor se dotaknuo i nešto ozbiljnijih tema poput problema s kojima se susreće Crkva danas. Papa je kao najveći problem prepoznao “duhovnu svjetovnost” Crkve. “Ta duhovna svjetovnost čini da jača klerikalizam, ružna pojava, izopačenje Crkve, što dovodi do ideološki rigidnih pozicija. Tako ideologija zauzima mjesto Evanđelja.”

Lijek za ovaj i druge probleme koji ga u Crkvi pritišću Sveti Otac, kako kaže, pronalazi u humoru koji mu pomaže relativizirati probleme. Franjo je otkrio da zato svako jutro moli molitvu sv. Thomasa Morea u kojoj, između ostalog, stoji: “Gospodine, daruj mi smisao za humor. Daj mi milost da razumijem šalu, kako bih upoznao malo sreće u životu – i od nje dijelio drugima.”