Papa

U jučerašnjem nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, kada se u Italiji slavi svetkovina Tijela i Krvi Gospodnje, Papa je upravio misli zajednicama u Emiliji Romagni, čije su crkve porušene u potresu i stoga su primorane na otvorenome slaviti svetu misu.

U nagovoru je Sveti Otac istaknuo da je svetkovina Tijelova veliki čin javnoga štovanja Euharistije, sakramenta u kojem je Gospodin uvijek nazočan među nama. U crkvama je najsvetije mjesto upravo ono gdje se čuva Euharistija – ustvrdio je Papa, a potom se osvrnuo na stanje nastradalih u potresu u Emiliji-Romagni.

Ne mogu ne misliti na brojne crkve koje su teško oštećene u nedavnom potresu u Emiliji-Romagni, i na činjenicu da je u nekima pod ruševinama u svetohraništu ostalo Euharistijsko Tijelo Kristovo. Žarko molim za zajednice, koje sa svojim svećenicima moraju slaviti svetu misu na otvorenom ili pod velikim šatorima, zahvaljujem im na njihovu svjedočenju i za sve ono što čine za svekoliko stanovništvo – rekao je Benedikt XVI.

Njihovo stanje – nastavio je Papa – još više ističe važnost jedinstva u Gospodinu i snagu koja dolazi od Euharistijskog kruha. Iz dijeljenja toga kruha rađa se i obnavlja sposobnost za dijeljenje života i dobara i zajedničkih tegoba, gostoljubivost i prihvat – rekao je Papa, a potom je istaknuo važnost procesija s Presvetim i pozvao vjernike da i izvan mise štuju Euharistiju.

Štovanje Presvetoga oltarskog sakramenta može biti osobno, stojeći sabrano pred svetohraništem, i u zajednici, pjevajući psalme i hvalospjeve, ali tišina je bitna da se u nutrini može slušati u Euharistiji živog i prisutnog Gospodina – istaknuo je Sveti Otac.

U pozdravu na raznim jezicima, obraćajući se poljskim hodočasnicima Papa je rekao da je kardinal Bertone u Poljskoj na obilježavanju 25. obljetnice apostolskog putovanja Ivana Pavla II. u rodni kraj, te da otvori Studijski centar koji nosi ime blaženoga Wojtyle. Podsjetio je također da se 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Divim se svima koji gaje taj oblik solidarnosti, nužne za život mnogih – rekao je Benedikt XVI, a potom pozdravio nekoliko stotina motorista okupljenih na Trgu svetoga Petra.

Na trgu su bile prisutne i skupine hrvatskih hodočasnika kojima se Sveti Otac obratio riječima: Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito sudionike ignacijanskih duhovnih vježbi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dragi prijatelji, došli ste na grobove apostola potvrditi svoju odanost Crkvi. U ovom vas mjesecu potičem da molite za vaše svećenike kako bi slijedili primjer našega Gospodina. Hvaljen Isus i Marija! (rv/bitno.net)