Trgovina je ljudskim bićima „velika sramota i zločin protiv čovječnosti“: nikad se ne bi smjelo ljudsku osobu prodavati ili kupovati – kazao je Sveti Otac skupini nerezidencijalnih veleposlanika pri Svetoj Stolici (Alžir, Island, Danska, Lesoto, Palestina, Obale Bjelokosti, Kapversdski otoci, Burundi, Malta, Švedska, Zambija, Norveška, Kuvajt, Birkina Faso, Uganda i Jordan), koje je u četvrtak prijepodne primio u audijenciju u Vatikanu radi predaje vjerodajnica.

Trgovina je ljudskim bićima „društvena rana našeg vremena“ protiv koje se treba boriti vrlim i snažnim zauzimanjem. Papa je veleposlanicima rekao da je jako zabrinut zbog trgovine ljudima, jer muškarce i žene nije dopušteno rabiti kao oruđe, nego se ima poštivati njihovo nepovrjedivo dostojanstvo.

To je sramota. Trgovina osobama zločin je protiv čovječnosti. Moramo ujediniti snage za oslobođenje žrtava te da se obuzda taj – sve agresivniji zločin – koji prijeti, ne samo pojedinim osobama, nego i temeljnim vrijednostima društva, međunarodnoj sigurnosti i pravdi; gospodarstvu, obitelji i društvenom suživotu – kazao je papa Franjo.

Pozdravljajući predstavnike sedamnaest zemalja, Papa je podsjetio na sve ono što bi međunarodna zajednica brojnim inicijativama mogla učiniti za promicanje mira, dijaloga, kulturalnih, političkih i gospodarskih odnosa, te da se pomogne stanovništvu napaćenom zbog raznih teškoća. U tom se kontekstu osvrnuo na trgovinu ljudskim bićima, koja prijeti dostojanstvu osoba.
To je jedna, nažalost, sve raširenija vrsta ropstva, a odnosi se na sve zemlje, pa i na one najrazvijenije, a najviše pogađa najranjivije osobe u društvu: žene, djevojke, mušku i žensku djecu, osobe s invaliditetom, siromašne, koji žive u situaciji obiteljskog i društvenog raslojavanja – primijetio je Sveti Otac.

Kršćani koji u tim osobama prepoznaju „lice Isusa Krista“ – pa i nevjernici – svi su, u ime zajedničke ljudskosti, pozvani suosjećati s tim ljudima i dužni su osloboditi ih te ublažiti njihove rane. Možemo i trebamo se svi zajedno zauzeti da ih oslobodimo, te se ta užasna trgovina, okonča. Riječ je o milijunima žrtava prinudnoga rada, ropskoga rada, prodaje osoba kao radne snage i radi spolnoga izrabljivanja. To treba zaustaviti: to je gaženje ljudskih prava žrtava i vrijeđanje njihova dostojanstva, a poraz za svjetsku zajednicu – rekao je Papa.

Svi ljudi dobre volje, bili oni vjernici ili ne, ne smiju dopustiti da se s tim muškarcima, ženama i djecom postupa kao s predmetima; da ih se vara, ugnjetava, često preprodaje kao radnu snagu i na kraju ubije – a u svakom slučaju ubije dušu i tijelo, i naposljetku ih se odbaci i napusti.

Treba prihvatiti zajedničku odgovornost; potrebna je odlučnija politička volja za sučeljavanje s tim na više razina. Odgovornost prema onima koji su postali žrtve trgovine, da im se zaštite prava te se zajamči njima i njihovoj rodbini nepovrjedivost. Treba onemogućiti da pokvareni i kriminalci izbjegnu pravdi i da oni imaju posljednju riječ. Prikladno zakonodavstvo u zemljama iz kojih te nesretne osobe dolaze; u zemljama kroz koje prolaze kao i u zemljama u koje dolaze – uzimajući u obzir uređivanje selilaštva, može ovaj problem umanjiti – istaknuo je papa Franjo.

Vlade i međunarodna zajednica – priznao je Papa – poduzeli su različite mjere za sučeljavanje s tim problemom, koji je često povezan s trgovinom droge, oružja, prijevozom neregularnih selilaca i s mafijom. Katkada je korupcija tu borbu ublažila. Ne može se nijekati da su ponekad javni djelatnici i članovi mirovnih misija upleteni u trgovinu ljudima. Kako bi se postigli dobri rezultati, borba se treba prenijeti i na kulturalno područje kao i na područje komunikacija – rekao je Papa.

Treba dakle dobrano ispitati savjest: pitati se koliko puta „podnosimo da se neko ljudsko biće smatra predmetom; da se izloži na prodaju ili da služi zadovoljavanju nečijih nemoralnih želja“. Nikada se ne bi smjelo prodati ili kupiti ljudsku osobu kao što se to čini s trgovačkom robom. Tko se ljudskom osobom služi kao predmetom ili je neizravno ugnjetava, postaje sukrivac toga nasilja – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan