Papa Franjo

Duh puše kamo želi, ali najčešća je napast vjernika ispriječiti mu se na putu; usmjeravati ga u jednom umjesto u drugom smjeru. Ta je napast bila prisutna i u prvoj Crkvi, što potvrđuje iskustvo Šimuna Petra, opisano u čitanju iz Djela apostolskih. Zajednica pogana prihvaća Evanđelje, a Petar je očevidac da je na njih sišao Duh Sveti, dok je prije oklijevao stupiti u dodir s onim što je oduvijek smatrao „nečistim“, a potom je podnio oštre kritike jeruzalemskih kršćana, koji su se sablaznili jer je njihov poglavnik jeo s neobrezanima, čak ih je i krstio. Bio je to trenutak unutarnje krize, na koju je Papa ironično podsjetio.

To je bilo nepojmljivo. A kad bi se sutra pojavilo izaslanstvo Marsovaca, primjerice, te jedan od njih rekne da želi biti kršten, što bi se dogodilo? – upitao je Papa. Petar shvaća grešku preko viđenja koje mu je osvijetlilo temeljnu istinu: ono što je Bog očistio, nitko ne može nazivati nečistim. Pripovijedajući to viđenje mnoštvu koje ga je kritiziralo, Apostol ih sve umiruje tvrdnjom: Ako im je Bog dao isti dar kao i nama – da vjeruju u Gospodina Isusa Krista – tko sam ja da se suprotstavim Bogu?

Kada nam Gospodin pokaže put, tko smo mi da mu kažemo: „Ne, Gospodine, nije razborito! Ne ćemo tako“… A Petar u prvoj biskupiji – Antiohija je bila prva biskupija – odlučuje: Tko sam ja da stavljam zapreke? Ovo je vrlo lijepa riječ za biskupe, svećenike i kršćane. Ma tko sam ja da zatvaram vrata? U antičkoj Crkvi, čak i danas, ima lijepa služba crkvenoga vratara. A što je vratar radio? Otvarao vrata, primao ljude, uvodio ih u crkvu. U Crkvi nikada nije bile službenika koji je zatvarao vrata, nikad – istaknuo je papa Franjo.

Bog je danas – ponovio je Papa – u ruke Duha Svetoga stavio vodstvo Crkve. Duh je Sveti taj koji nas – kako kaže Isus – poučava u svemu, i učinit će da se sjećamo onoga što nas je Isus učio. On je živa Božja prisutnost u Crkvi. On vodi i potiče Crkvu da ide naprijed, da ide preko granica. Duh Sveti sa svojim darovima Crkvu vodi; Isusova se Crkva ne može shvatiti bez ovoga Tješitelja, kojeg nam je Bog dao te čini ove nepojmljive odabire – kazao je Papa. 

Sveti je Ivan XXIII. govorio da Duh Sveti osuvremenjuje Crkvu: uistinu je prosvjetljuje i vodi naprijed. Mi kršćani od Boga trebamo tražiti milost poslušnosti Duhu Svetomu. Poslušnost Duhu, koji nam govori u srcu, u životnim okolnostima, u životu Crkve i u kršćanskim zajednicama; govori nam uvijek – zaključio je Sveti Otac. (RV/Bitno.net)