Kršćanin ne prepušta nikada posljednju riječ smrti ni mržnji, istaknuo je papa Franjo tijekom današnje opće audijencije u Vatikanu, nastavljajući svoja razmišljanja o kršćanskoj nadi.

Foto: L’Osservatore Romano.

Vjerujemo i znamo da smrt i mržnja nisu posljednje riječi prispodobe o ljudskom postojanju. Kršćani su otvoreni jednoj drugoj perspektivi, pogledu nade, rekao je Papa, osvrćući se na aktualne tragedije u svijetu te podsjetio, navodeći odlomak iz Otkrivenja o nebeskom Jeruzalemu, kako je Bog uvijek uz nas i sve obnavlja.

Bog prihvaća otkupljene s ljubavlju. U Ivanovu proročanstvu govori se o Božjoj utjesi i o Bogu koji otire sve suze. Papa Bergoglio pokušao je ohrabriti hodočasnike okupljene u dvorani Pavla VI. da ne gube nadu unatoč suvremenih zastrašivanja, pozvavši ih da razmišljaju o tom biblijskom odlomku, koji nije apstraktan, već vrlo konkretan, što se vidi i iz svakodnevnih vijesti preko televizijskih ekrana ili u novinama.

Posvuda nalazimo na tragedije, žalosne vijesti tako da postoji rizik da se na to priviknemo. Osvrnuo sam se na žrtve u Barceloni i Kongu, rekao je Papa, navodeći kako tragične vijesti stižu ne samo iz tih, već i drugih krajeva. Dosta je pomisliti na lica djece s ratnih područja, plač majki, smrskane snove mnoštva mladih i izbjeglica s njihovim po život riskantnim bjegovima i putovanjima.

Papa je primijetio kako suze žalosti za mnoge ljude nisu besmislene. U Božjem kraljevstvu neće biti ništa izgubljeno, pa ni jedna suza, nijedan smiješak. Bog nije zamislio naš život nekom pogreškom. On nas je stvorio, jer želi da budemo sretni i kao Otac želi da iskusimo sada naš život, pa i onda kada ne izgleda onako kako ga zamišljamo. Isus nam jamči da Bog radi na našem spasenju.

Kršćanski život odrazuje se u nadi. Kršćanin ne upravlja svoj pogled kao svinje na dolje, kao da je naš život besmislen, primijetio je Papa i dodao kako se kršćanskom svjetonazoru suprotstavlja i uvjerenje da se sreća nalazi samo u životu mladih te je pozvao hodočasnike da potaknu svoju savjest kako ne bi nikada izgubili nadu: „Pitam svakog pojedinca, muškarca, ženu, mladiće i djevojke jeste li ljudi proljeća ili jeseni? Doživljava li vaša duša proljeće ili jesen? U proljeće sve cvate i očekujemo plodove, dok si u jesen pogledom na dolje zagorčujemo život te nam lica izgledaju zapaprena i octom zalivena.

Pri kraju audijencije Papa je uobičajeno pozdravio razne hodočasničke skupine. Obraćajući se vjernicima njemačkoga jezičnog područja primijetio je kako je Crkva jučer proslavila svetkovinu Marije Kraljice neba, koju je Isus proglasio Majkom sudionicom njegove pobjede nad smrću. Povjerio nebeskoj majci čovječanstvo kako bi poput nje, nakon ovozemaljskog hoda, postigli životni cilj prema Božjem nacrtu.

Poljake, koji će u subotu hodočastiti u nacionalno svetište Jasna Gora kako bi prilikom 300. obljetnice krunjenja slike Blažene Djevice Marije u Čenstohovi proslavili svoju zaštitnicu, potaknuo je da svoj pogled upere u Majku i Kraljicu, slušajući njezine riječi da čine sve ono što im Isus kaže. Neka svakome pokaže put za odgoj savjesti kako bi sredili svoj osobni i obiteljski život i pridonijeli izgradnji budućnosti društva i nacije. Svim hodočasnicima preporučio je da svakog dana mole krunicu i gaje iskrenu pobožnost, kako bi bila uz njih u svakidašnjem životu.

IKA | Bitno.net