Vjera je dragocjeni dar Božji, taj se dar ne može držati za sebe nego ima biti dijeljen – piše sveti Otac u svojoj prvoj poruci za Svjetski misijski dan. Svaka je zajednica – dodaje Sveti Otac – zrela kada ispovijeda vjeru, radosno je slavi u liturgiji, živi ljubav i bez zastoja naviješta Božju riječ, izlazeći iz vlastite ograde da je nosi u periferije.

Papa u poruci podsjeća da dvojaka prigoda, Godine vjere i pedeseta obljetnica otvaranja II. vatikanskog sabora, ima potaknuti Crkvu „na obnavljanje svijesti o njezinoj nazočnosti u suvremenom svijetu, o njezinu poslanju među narodima i državama. Papa veli da se misijsko poslanje Crkve ne odnosi samo na zemljopisne granice, jer granice vjere ne prolaze samo kroz mjesta i ljudske tradicije, nego i kroz srca svakoga muškarca i svake žene.

Svaka je dakle zajednica odgovorna za naviještanje Isusa sve do na kraj zemlje, jer je naviještanje bitno obilježje kršćanskoga života. Svi smo poslani na ulice da hodimo s braćom, ispovijedajući i svjedočeći svoju vjeru u Krista. Papa poziva biskupe da u pastoralnim i odgojnim programima istaknu misijsku protegu Crkve, napominjući da misijsko djelovanje nije samo programska dimenzija u kršćanskom životu, nego je i paradigmatska i odnosi na sve njegove vidike. Uostalom, primijetio je Papa, misijsko djelovanje često nailazi na prepreke ne samo izvan nego i u samoj crkvenoj zajednici. Katkada su slabi žar, radost, hrabrost i nada u naviještanju Isusa svima i u pomaganju ljudima našega vremena da se s njim sretnu. Katkada se čak misli da se naviještajući evanđeosku istinu ograničava slobodu, a predlaganje evanđeoske istine zapravo je čašćenje slobode – tvrdi Sveti Otac.

[facebook]Želiš li biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Često gledamo kako se veliča nasilje, laž i zablude, stoga je žurno učiniti da naviještanjem i svjedočenjem u našem vremenu zasja dobri evanđeoski život, i to baš u Crkvi. Papa upozorava da se ne bi zaboravilo temeljno načelo za svakog navjestitelja evanđelja: bez Crkve se ne može naviještati Krist. Naviještanje nikada nije osamljeni, individualni, privatni čin, nego je crkveni. Govoreći pak o izazovima za evangelizaciju, Sveti Otac potiče sve da današnjem čovjeku nose „sigurno svjetlo koje osvjetljava njegov put a koje jedino susret s Kristom može dati“. Misijsko poslanje Crkve nije prozelitizam, nego životno svjedočenje koje osvjetljava hod, donosi ljubav i nadu. A upravo Duh Sveti na tom putu vodi Crkvu– istaknuo je papa Franjo.

U zaključku poruke Sveti Otac podsjeća na brojne navjestitelje Radosne vijesti, od misionara do svećenika ‘donum fidei’ i laika koji ostavljaju svoje zemlje da u drugim zemljama i kultura služe Evanđelju. Podariti misionare i misionarke nikada nije gubitak, nego je dobitak – tvrdi Sveti Otac ohrabrujući biskupe i redovničke zajednice da pomognu Crkvama gdje su potrebni svećenici, redovnici i laici da se ojača kršćanska zajednica. Važno je – stoji u poruci – da zvanjima bogatije Crkve velikodušno priteknu u pomoć onima koje pate zbog pomanjkanja svećeničkih zvanja. Papa također ističe važnost mladih Crkvi jer mogu u Crkvama drevnoga kršćanstva promicati novi polet. Papa se također obraća i progonjenim kršćanima, ističući da danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima. Svima pak jamči svoju blizinu s molitvom i ponavlja im Isusove riječi: „Hrabro, ja sam pobijedio svijet“.

(rv/bitno.net)