Papa

Moliti se znači biti s Bogom kao s prijateljem, ali molitva nije nešto što pojedinac čini sam, istaknuo je to papa Benedikt XVI. u jučerašnjoj katehezi tijekom opće audijencije, održane na Trgu svetog Petra gdje se okupilo gotovo pedesetak tisuća vjernika.

Papa je u katehezi nastavio govoriti o jednom od povlaštenih izvora kršćanske molitve – svetoj liturgiji. Crkva se, rekao je Papa, čini vidljivom na mnogo načina: u karitativnom djelovanju, u misijskim projektima, u osobnom apostolatu koji je svaki kršćanin dužan ostvarivati u vlastitoj sredini. No mjesto u kojem ju se na potpun način doživljava kao Crkvu jest liturgija: to je čin u kojem vjerujemo da Bog ulazi u našu stvarnost i mi ga možemo susresti, možemo ga dotaći. To je čin u kojem ulazimo u doticaj s Bogom: on dolazi k nama i mi bivamo prosvijetljeni njime. Zbog toga, kada u razmišljanju o liturgiji svoju pozornost usredotočujemo isključivo na to kako je učiniti privlačnom, zanimljivom i lijepom, riskiramo da zaboravimo ono bitno: liturgija se slavi zbog Boga a ne zbog nas samih; ona je njegovo djelo; on sam je subjekt; a mi se moramo otvoriti njemu i pustiti da nas vode on i njegovo Tijelo koje je Crkva.

Molitveni život se, prema riječima Svetog Oca, sastoji u tome da smo naviknuti na Božju prisutnost i da smo je svjesni, da živimo u odnosu s Bogom kako se žive uobičajeni odnosi našega života, s najbližima, s pravim prijateljima; štoviše odnos s Gospodinom je odnos koji rasvjetljuje sve ostale.

Liturgija nije neka vrsta “samoočitovanja” zajednice, već je naprotiv izlazak iz “samih sebe”, zatvorenosti u same sebe i pristupanje velikoj gozbi, ulazak u veliku živu zajednicu, u kojoj nas sam Bog hrani. Liturgija uključuje univerzalnost i taj univerzalni karakter mora uvijek iznova ulaziti u svijest sviju. Kršćanska molitva je bogoštovlje sveopćeg hrama koji je Krist Uskrsli, čije su ruke raširene na križu zato da privuku sve u Božji vječni zagrljaj. To nije nikada samo događaj jedne pojedine zajednice, smještene u određeno vrijeme i prostor. Važno je da svaki kršćanin osjeti i bude stvarno uključen u taj sveopći “mi” koji daje temelj i utočište onom “ja”, u Kristovu tijelu koji je Crkva, rekao je Papa. (ika/bitno.net)