Očinstvo je ubilježeno u srž čovjekovu, pa svećenik nije iznimka, no njegovo se očinstvo usmjerava i živi na poseban način, istaknuo je Papa te odmah dodao: Ako to nedostaje, onda kao da nešto nije u redu. Postajući zreli ljudi imala bi se osjećati i ta radost očinstva pa i u onih koji žive u celibatu. To je onda pastoralno, duhovno očinstvo usmjereno prema davanju života.

Na ovakvo promišljanje Papu je potaknulo prvo liturgijsko čitanje o Abrahamu kojemu je obećano da će u poznim godinama biti otac, da će dobiti sina i brojno potomstvo poput zvijezda na nebu. Dokaz je tomu i žrtva koju Abraham prinosi i čuva od grabljivica. Taj devedesetogodišnjak sa štapom podsjeća me na oca koji brani svoju obitelj, djecu.

A otac znade što znači braniti djecu, nastavio je Papa te se obratio svećenicima: tu milost imamo moliti: da budemo očevi pastoralnim i duhovnim očinstvom. Da imamo mnogo grijeha, to je zajedničko svetima. Ali da nemamo djece, da ne postanemo očevi, čini se kao da život ne postiže svrhu i ne dostiže kraj, kao da se zaustavlja na pola puta. Stoga biti otac milost je koju nam Gospodin daje. I narod nas naziva ocima jer nas takvima i želi s pastoralnim očinstvom, ustvrdio je Sveti Otac.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Potom se srdačno obratio kardinalu De Giorgiju kazavši: Ne nam što je on učinio, ali znam da je bio otac. Obraćajući se pak svećenicima, koji su pratili kardinala, Papa je dodao: To je znak, i sada ste vi na redu, da donosite dobre plodove i da ga ne razočarate.

Završavajući homiliju papa Franjo je nazočne potaknuo da mole za tu milost očinstva u Crkvi. Dvije mi se slike posebice s tim u vezi nameću: prvo je slika Abrahama koji moli da ima vlastita sina pa je sa štapom u ruci da bi obranio obitelj, a druga je slika starca Šimuna u hramu kad prima u ruke novi život te spontano slavi liturgiju radosti Onomu koga drži u rukama. Neka i vama danas Gospodin također udijeli golemu radost, zaključio je papa Franjo.

(rv/bitno.net)