NAKON NEDJELJNOG ANGELUSA

Papa ‘susjedima’ koji su izbačeni sa Svjetskog prvenstva poručio: Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put

Unatoč velikom nogometnom animozitetu između ‘susjeda’ Argentine i Brazila, papa Franjo je nakon današnjeg Angelusa poručio Brazilcima: “Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put”…

Foto: Shutterstock.com

U današnjem nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji papa Franjo je tumačio Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 6, 1-6) koje prikazuje Isusa koji se vraća u Nazaret i u subotu počinje učiti u sinagogi. Istaknuo je kako mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji: ponavljaju geste i znakove vjere, ali to nije praćeno prianjanjem uz Isusovu osobu i njegovo evanđelje.

Osvrćući se na današnje Evanđelje Papa je posebno istaknuo nevjeru Isusovih sumještana koji su se sablaznili, prepoznavši u njemu drvodjelju, Marijina sina, koji je odrastao među njima. Prema stanovnicima Nazareta, Bog je previše velik da bi se spustio i govorio preko tako jednostavnog čovjeka! To je sablazan utjelovljenja: zbunjujući događaj Boga koji je postao čovjekom, koji razmišlja ljudskim umom, djeluje i radi ljudskim rukama, ljubi ljudskim srcem, Boga koji naporno radi, jede i spava poput svakog od nas. Sin Božji stubokom mijenja sve ljudske sheme, istaknuo je Papa.

Preokret koji je izveo Isus njegove negdašnje učenike, a i nas danas, obvezuje na osobno i zajedničko preispitivanje. I u našim se danima, naime, može dogoditi da gajimo predrasude koje nas priječe da shvatimo stvarnost. Ali Gospodin nas poziva da zauzmemo stav poniznog slušanja i poučljivog čekanja, jer nam se Božja milost često predstavlja na iznenađujuće načine, koji se ne podudaraju s našim očekivanjima. Sjetimo se, rekao je Papa, Majke Terezije iz Calcutte koja je bila bezvrijedna u očima svijeta ali je svojom molitvom i svojim radom činila čudesa. Jedna mala žene donijela je revoluciju u karitativno djelovanje u Crkvi. To je primjer iz naših dana. Bog se ne suobličava predrasudama. Moramo nastojati otvoriti srce i um, kako bismo prihvatili Božju stvarnost koja nam dolazi ususret. Riječ je o tome da imamo vjere: nevjera je prepreka Božjoj milosti. Mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji: ponavljaju geste i znakove vjere, ali to nije praćeno stvarnim prianjanjem uz Isusovu osobu i njegovo evanđelje. Svaki kršćanin – svi mi, svaki od nas – pozvan je produbiti ovu temeljnu pripadnost, nastojeći je svjedočiti dosljednim životnim ponašanjem, čija će nit vodilja uvijek biti ljubav, istaknuo je Papa.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve Anđeo Gospodnji u svom obraćanju vjernicima Papa se osvrnuo na jučerašnji ekumenski molitveni susret u Bariju. Podsjetio je i kako se danas obilježava Nedjelja mora, posvećena pomorcima i ribarima. Među mnoštvom okupljenom na Trgu sv. Petra vidio je kako se vijore brazilske zastave te je pozdravio Brazilce uputivši im riječi utjehe zbog poraza od Belgije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji: “Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put!”, poručio je Brazilcima Papa.

IKA | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 8. srpnja 2018.

Možda vam se svidi