NAKON NEDJELJNOG ANGELUSA

Papa ‘susjedima’ koji su izbačeni sa Svjetskog prvenstva poručio: Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put

Unatoč velikom nogometnom animozitetu između ‘susjeda’ Argentine i Brazila, papa Franjo je nakon današnjeg Angelusa poručio Brazilcima: “Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put”…

Foto: Shutterstock.com

U današnjem nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji papa Franjo je tumačio Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 6, 1-6) koje prikazuje Isusa koji se vraća u Nazaret i u subotu počinje učiti u sinagogi. Istaknuo je kako mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji: ponavljaju geste i znakove vjere, ali to nije praćeno prianjanjem uz Isusovu osobu i njegovo evanđelje.

Osvrćući se na današnje Evanđelje Papa je posebno istaknuo nevjeru Isusovih sumještana koji su se sablaznili, prepoznavši u njemu drvodjelju, Marijina sina, koji je odrastao među njima. Prema stanovnicima Nazareta, Bog je previše velik da bi se spustio i govorio preko tako jednostavnog čovjeka! To je sablazan utjelovljenja: zbunjujući događaj Boga koji je postao čovjekom, koji razmišlja ljudskim umom, djeluje i radi ljudskim rukama, ljubi ljudskim srcem, Boga koji naporno radi, jede i spava poput svakog od nas. Sin Božji stubokom mijenja sve ljudske sheme, istaknuo je Papa.

Preokret koji je izveo Isus njegove negdašnje učenike, a i nas danas, obvezuje na osobno i zajedničko preispitivanje. I u našim se danima, naime, može dogoditi da gajimo predrasude koje nas priječe da shvatimo stvarnost. Ali Gospodin nas poziva da zauzmemo stav poniznog slušanja i poučljivog čekanja, jer nam se Božja milost često predstavlja na iznenađujuće načine, koji se ne podudaraju s našim očekivanjima. Sjetimo se, rekao je Papa, Majke Terezije iz Calcutte koja je bila bezvrijedna u očima svijeta ali je svojom molitvom i svojim radom činila čudesa. Jedna mala žene donijela je revoluciju u karitativno djelovanje u Crkvi. To je primjer iz naših dana. Bog se ne suobličava predrasudama. Moramo nastojati otvoriti srce i um, kako bismo prihvatili Božju stvarnost koja nam dolazi ususret. Riječ je o tome da imamo vjere: nevjera je prepreka Božjoj milosti. Mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji: ponavljaju geste i znakove vjere, ali to nije praćeno stvarnim prianjanjem uz Isusovu osobu i njegovo evanđelje. Svaki kršćanin – svi mi, svaki od nas – pozvan je produbiti ovu temeljnu pripadnost, nastojeći je svjedočiti dosljednim životnim ponašanjem, čija će nit vodilja uvijek biti ljubav, istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve Anđeo Gospodnji u svom obraćanju vjernicima Papa se osvrnuo na jučerašnji ekumenski molitveni susret u Bariju. Podsjetio je i kako se danas obilježava Nedjelja mora, posvećena pomorcima i ribarima. Među mnoštvom okupljenom na Trgu sv. Petra vidio je kako se vijore brazilske zastave te je pozdravio Brazilce uputivši im riječi utjehe zbog poraza od Belgije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji: “Samo hrabro, pobijedit ćete drugi put!”, poručio je Brazilcima Papa.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 8. srpnja 2018.

Možda vam se svidi