Po završetku susreta iza zatvorenih vrata s čelnicima katoličkih i pravoslavnih Crkvi u Bariju, papa Franjo se obratio prisutnim vjernicima na trgu pred bazilikom svetog Nikole, upozorivši pritom da se ne može govoriti o miru, dok se potajno vodi trka u naoružanju

Vidimo Bliski istok u muci zbog nasilja i egoizma, no danas, usprkos svemu, ne postoji istinska alternativa miru – istaknuo je papa Franjo jučer, 7. srpnja, u svom govoru na trgu pred bazilikom svetog Nikole nakon razgovora iza zatvorenih vrata s čelnicima i predstavnicima kršćanskih Crkvi i zajednica na Bliskom istoku zaključujući time ekumenski molitveni susret u Bariju. Primirja koja jamče zidovi i pokazivanje moći ne vode prema miru, već to čini samo stvarna želja da se sluša i stupi u dijalog – naglasio je Papa napominjući kako je ključno da oni na pozicijama moći konačno i odlučno izaberu raditi za istinski mir, a ne samo za vlastite interese.

Siromašni su glavne žrtve rata

Neka se nekolicina prestane okorištavati patnjom mnogih! Neka prestane okupacija zemlje koja razdire narode! Neka se okonča prevlast poluistina nad nadom naroda! Neka se prestane Bliski istok koristiti za probitke koji nemaju nikakve veze s Bliskim istokom! – upozorio je Sveti Otac dodajući potom kako je rat pošast koja tragično pogađa to ljubljeno područje. Siromašni su glavne žrtve rata – kazao je papa Franjo usmjeravajući pažnju prema ratom pogođenoj Siriji. Rat je kći moći i siromaštva, a nadvladava se odbacivanjem žeđi za nadmoći i iskorjenjivanjem siromaštva – objasnio je Papa.

Fundamentalizam i fanatizam potiču sukobe

Napomenuo je da su mnoge sukobe također potaknuli oblici fundamentalizma i fanatizma koji su, pod krinkom religije, zapravo hulili Božje ime, koje je mir, te su progonili brata koji je oduvijek živio do njega. Oružje uvijek potiče nasilje – kazao je Sveti Otac i naglasio – Ne može se govoriti o miru, dok se potajno vodi trka u naoružanju. To je najozbiljnija odgovornost koja je na savjesti nacija, osobito najmoćnijih.

Ne zaboraviti lekcije iz prošlosti

Nemojmo zaboraviti prošlo stoljeće – upozorio je papa Franjo i nastavio – Nemojmo zaboraviti lekcije iz Hirošime i Nagasakija. Nemojmo pretvoriti Bliski istok, gdje se pojavila Riječ mira, u mračna prostranstva tišine. Okončajmo tvrdoglavo protivljenje i žeđ za zaradom koja kradomice iskorištava naftna i plinska polja ne obazirući se na naš zajednički dom, kao i na činjenicu da sada energetsko tržište diktira zakon suživota među narodima! – rekao je Papa i pozvao – Neka se svaka zajednica zaštiti, a ne samo većina. Neka se otvori put prema pravu na zajedničko građanstvo, kao put za obnovljenu budućnost. Kršćani jesu, i trebali bi biti, punopravni građani koji uživaju jednaka prava – napomenuo je Sveti Otac.

Jeruzalem: sveti grad za kršćane, židove i muslimane

S dubokom tugom, ali sa stalnom nadom, usmjeravamo svoj pogled prema Jeruzalemu, gradu za sve narode, jedinstvenom i svetom gradu za kršćane, židove i muslimane diljem svijeta – kazao je papa Franjo i nastavio – To je grad čiji se identitet i poslanje trebaju čuvati od raznih sporova i napetosti te čiji se status quo treba poštovati kao što je odlučila međunarodna zajednica i kao što su uvijek iznova tražile kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji. Samo će dogovoreno rješenje između Izraelaca i Palestinaca, koje odlučno želi i promiče međunarodna zajednica, moći dovesti do stabilnog i trajnog mira te jamčiti suživot dviju država za dva naroda – objasnio je Papa.

Bliski istok kao kovčeg mira, a ne rata

Nada ima lice djece – napomenuo je Sveti Otac – Već godinama na Bliskom istoku zastrašujući broj mladih oplakuju nasilne smrti u svojim obiteljima i gledaju kako se njihovoj domovini prijeti, a često im je jedina perspektiva bijeg. To je smrt nade. Previše je djece provelo većinu svog života gledajući ruševine umjesto škole, slušajući zaglušujuće eksplozije bombi, a ne radosnu graju igrališta. Neka čovječanstvo čuje vapaj djece – pozvao je papa Franjo i zaključio – Neka Bliski istok prestane biti kovčeg rata koji se proteže na kontinente, te postane kovčeg mira koji prihvaća različite narode i vjeroispovijesti.

Po završetku susreta sudionici su se autobusom uputili u nadbiskupiju na objed, gdje se papa Franjo oprostio od nazočnih patrijarhā, a prije povratka u Vatikan pozdravio je predstavnike vlasti koji su ga jutros dočekali.

Vatican News | Bitno.net