Na jučer otvorenoj sinodskoj skupštini u Vatikanu, papa Franjo je pozvao sudionike da se u slučaju nesuglasica obraćaju jedni drugima licem u lice, a ne medijima.

U vatikanskoj dvorani Pavla VI., Franjo je govorio pred 365 članova i članica sinodske skupštine koji su sudjelovali na prvoj općoj kongregaciji.

U improviziranom obraćanju naglasio je da “Sinoda nije parlament” te okupljene pozvao da odbace “glasove koji ne dolaze od Duha”, “svjetovnost” i “ogovaranje”.

“Ako se ne slažete s onim što taj biskup, ta sestra ili taj laik govori, recite mu to u lice. Jer ovo je sinoda”, kazao je Papa.

U poruci izravno upućenoj novinarima i komunikatorima, Franjo je osudio medijski pritisak koji se stvarao tijekom prošlih sinoda.

Kao primjer je naveo pitanje rastavljenih i ponovno vjenčanih koje je postalo središte pozornosti na Sinodi o obitelji 2014.-2015. Spomenuo je i posebnu skupštinu Sinode o Amazoniji, tijekom koje je tema ređenja oženjenih muškaraca došla u prvi plan. “Pod tim smo pritiskom ušli u Sinodu”, rekao je Franjo.

Vezano za aktualnu Sinodu, Sveti Otac je primijetio da su se izvana ponovno pojavile “hipoteze”, poput “svećeničkog reda za žene”, što je bila tema jedne od dubija koje su Papi uputila petorica kardinala.

Papina želja za ozračjem povjerljivosti i slušanja među članovima Sinode odražena je i u propisima za sudioike koje je poslao Tiskovni ured Svete Stolice.

U njemu između ostaloga stoji i sljedeće: “Kako bi se zajamčila sloboda izražavanja misli svake osobe i kako bi se osigurala spokojnost zajedničkog razlučivanja — što je glavna zadaća povjerena Skupštini — svaki je sudionik obvezan na povjerljivost i diskreciju u pogledu vlastitih intervencija i intervencija drugih sudionika. Ova dužnost ostaje na snazi i nakon završetka Sinodalne skupštine.”