Foto: Shutterstock.com

Papa je u Domu svete Marte jučer prije podne slavio svetu misu za žrtve terorističkoga napada u Parizu. Papa je pak odlučno osudio „užasni atentat“ te pozvao na opiranje širenju nasilja, a u svojoj je poruci na Twitteru pozvao na molitvu za Pariz. Prve su se Papine riječi na početku mise odnosile na napad na uredništvo satiričkoga tjednika „Charlie Hebdo“, koje se nalazi u središtu Pariza.

– Atentat u Parizu nas potiče na razmišljanje o strašnoj ljudskoj okrutnosti; o terorizmu, privatnom i državnom, o okrutnosti koju može počiniti čovjek. U ovoj misi molimo za žrtve te velike okrutnosti, a molimo i za okrutnike da im Gospodin promijeni srce – potaknuo je papa Franjo.

Papa je odlučno osudio „užasni atentat, koji je posijao smrt, a francusko društvo bacio u očaj, duboko uznemirujući ljubitelje mira, također i izvan francuskih granica. Papa Franjo u molitvi – kako je rekao ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, pater Federico Lombardi – sudjeluje u patnji ranjenih i obitelji poginulih, a sve potiče da se svim sredstvima opiru širenju mržnje i svakog oblika nasilja, fizičkoga i moralnoga, koje uništava ljudski život, krši ljudsko dostojanstvo, ozbiljno narušava temelje miroljubiva suživota između osoba i naroda, bez obzira na nacionalnost, vjeru i kulturu.

Ma koji bili razlozi, ubilačko je nasilje gnusno, ne može se opravdati, život i dostojanstvo treba jamčiti i odlučno štititi, svako poticanje na mržnju treba odbaciti, treba njegovati poštivanje drugoga.

Papa očituje svoju blizinu, duhovnu solidarnost i potporu svima onima koji se, prema svojim odgovornostima, ustrajno zauzimaju za mir, pravednost i pravo, za uklanjanje izvora i uzroka mržnje, u ovom dramatičnom i bolnom trenutku, u Francuskoj i svakom dijelu svijeta obilježenom napetošću i nasiljem – kazao je pater Lombardi.

Pariški nadbiskup kardinal André Vingt-Trois u Vatikanu se jučer prije podne susreo sa Svetim Ocem, a njemu je Papa u poruci očitovao „svoju blizinu ranjenim osobama i obiteljima svih koje je pogodio atentat, „moleći Gospodina da ih u ovoj kušnji okrijepi i utješi“.

RV | Bitno.net