Papa Franjo susreo se u utorak poslijepodne, 28. studenoga u Domu sv. Marte u Vatikanu sa skupinom žrtava zlostavljanja djece od strane pripadnika Crkve, javlja Vatican News.

Izaslanstvo dolazi iz francuske biskupije Nantes, u pratnji redovnika iz Kongregacije misionara monfortanaca od sv. Gabrijela i članova Povjerenstva za priznavanje i odštetu francuske biskupije.

Skupina se u utorak ujutro, 28. studenoga sastala s Papinskim povjerenstvom za zaštitu maloljetnika u sjedištu u Palači vikarijata u Rimu, gdje je predana i pročitana Papina poruka.

To je označilo trenutak slušanja, učenja i dijaloga usmjerenog na put svjedočanstva, sjećanja i prevencije koji članovi slijede zajedno s mjesnom Crkvom.

Ujedinjeni u prekidanju šutnje o zlostavljanju

Subverzija djetetovih prava putem nasilja i zlostavljanja izdaja je naše ljudskosti koju nam je Bog dao, rekao je papa Franjo.

Vi ste, podsjetio je, poput mnoge djece i ugroženih osoba doživjeli najveće zlo na mjestu gdje ste zajedno sa svojim obiteljima tražili ono što je istina i dobro.

Papa je također u poruci istaknuo: Zamolio sam Povjerenstvo da sasluša vaše riječi u moje ime i prikupi vaša svjedočanstva kako bi ona ojačala i nadahnula zajedničku predanost s ciljem iskorjenjivanja zlostavljanja u Crkvama i zajednicama.

To možemo učiniti samo zajedno, svatko radeći svoj dio kako bismo prekinuli šutnju o zlostavljanju, apelirao je rimski biskup.

Slušanje žrtava i preživjelih

U Papinom pismu dalje stoji, da se šutnja može prekinuti ako unutar same institucije postoji aktivna otvorenost puna poštovanja da se saslušaju žrtve i njihova svjedočanstva. To nije uvijek lako, dodao je, te je čestitao svima na postignuću da hode i uče kroz dijalog i zajedništvo.

Papa Franjo zaključio je ističući čvrsto opredjeljenje Crkava u provedbi i praćenju politike očuvanja i profesionalnih standarda u obrazovanju klera i redovnika te osiguravanju sigurnih okruženja u školama.

Iskazao je poštovanje žrtvama na njihovoj hrabrosti i snazi, uvjeravajući ih da ih se čuje te da nisu sami.