Isusove riječi iz Evanđelja: „Dajte i dat će vam se“ bila su okosnica Papinoga obraćanja i središnja poruka izviđačima, njih oko 5.000, iz cijele Europe koje je Sveti Otac pozvao da daju život za druge, čuvaju stvoreni svijet, koji je, kako je rekao, „Božja društvena mreža, te budu pravi Kristovi nasljedovatelji.

Papa je mladima za uzor stavio Pavla iz Tarza, Benedikta Nursijskog, Ćirila i Metoda, Franju Asiškog i Katarinu Siensku koji, kako je rekao, nisu čekali da im život ili drugi nešto daju, nego su se pouzdali u Boga i upustili su se u rizik, odvažili su se krenuti putom ostvarenja svojih snova koji su tako veliki da i danas, nakon toliko stoljeća, služe kao nadahnuće. Dali su život, nisu ga čuvali za sebe, poručio je Papa.

Slobodu se ne postiže tako da se zatvoriš u sobu s mobitelom, nego hodom, korak po korak, zajedno s drugima, nikada sami, istaknuo je Sveti Otac. Isusove riječi „Dajte i dat će vam se“ Papa je nazvao „programom života“ koji treba uvijek nositi sa sobom „jer je Evanđelje pravi navigator za put života“, poglavito u dobu u kojem se želi odmah sve imati.

Mnogi žive s jedinom svrhom: da posjeduju ono što im se sviđa. Ali nikad nisu zadovoljni, jer kad imaš jednu stvar želiš drugu, a zatim treću i tako redom, bez kraja, ne mogu se zasititi u toj svojoj želji za posjedovanjem. Što više imaju, to su nezasitniji, žele više imati i ne nalaze ono što je dobro za srce. Srce se ne izgrađuje posjedovanjem, već darivanjem. „Imati“ čini srce teškim, čini ga ovozemaljskim. Darivanje ga čini lakim, rekao je Papa podsjetivši da je to ono na što poziva Isus koji za polazište stavlja ne „imati“ nego „darivati“ što znači „prestati trpjeti život i izaći van i darovati nešto dobra svijetu“. Ne smije se odložiti život na noćni ormarić, zadovoljavajući se time da „gledamo kako prolazi na televiziji“ ili nadajući se da će sreća doći iz „sljedeće aplikacije koju ću preuzeti“. U želji da se sve ima krije se, usto, opasnost da izgubimo vlastitu originalnost i postanemo fotokopija, rekao je Papa citirajući slugu Božjega Carla Acutisa.

Naprotiv, svaki je od vas, rekao je Papa mladićima i djevojkama iz UISGE-a, jedinstven i „dragocjen u Božjim očima“, a to znači da je svaki uloženi napor u to da se promijeni stvarnost važan „jer nitko na svijetu ne može dati svijetu ono što si pozvani dati ti“.

Bog je Otac i dat će vam više nego što možete zamisliti. Bog ne ostavlja praznih ruku. Kad se čini da ti nešto oduzima, čini to samo zato da stvori prostor i pruži ti više i bolje, kako biste napredovali na svome putu. Oslobađa te od lažnih obećanja koje daje potrošačko društvo kako bi te iznutra oslobodio. Isus te čini sretnim iznutra, a ne izvana. Najnoviji pametni telefon, najbrži automobil ili haljina po posljednjoj modi, objasnio je Papa, osim što nikad nisu dovoljni, nikada ti neće pružiti radost da se osjećaš ljubljenim i da ljubiš.

Isusove riječi: „Dajte i dat će vam se“, rekao je na kraju Papa, vrijedi također u odnosu na stvoreni svijet“. „Ako ga nastavimo iskorištavati, dat će nam strašnu lekciju. To već vidimo. Ako se budemo brinuli za njega, imat ćemo dom i sutra. Na svome ste putu uronili u prirodu. Jeste li primijetili da stvoreni svijet nema granica? Stvoreni svijet nema granica: on pripada svima i on je za sve. Biljke, šume, životinje rastu bez granica, bez carina. Stvoreni je svijet otvorena knjiga koja nam daje dragocjenu pouku: mi smo u svijetu kako bismo susretali druge, da bismo stvarali zajedništvo, jer smo svi međusobno povezani. Svijet je stvoren zato da nas poveže s Bogom i jedne s drugima, to je Božja društvena mreža. Ali ako krenemo od predrasuda o drugima, od unaprijed stvorenih predodžbi, uvijek ćemo vidjeti granice i barijere. Ako se naprotiv počnemo susretati s drugim, s njegovim životom, s njegovom stvarnošću, otkrit ćemo brata s kojim ćemo živjeti u zajedničkoj kući, prebivati u stvorenome svijetu koji nema granice“, rekao je Papa.

Pozvao je izviđače da budu „aktivni građani“, kako je rekao osnivač izviđača Baden Powell, jer „Gospodin ne traži samo dobre ljude“, već „ljude koji čine dobro“, također i za budućnost Europe.

Ljubav prema Europi, koja vas ujedinjuje, ne zahtijeva samo pažljive promatrače, nego aktivne graditelje: graditelje pomirenih i integriranih društava, koji udahnjuju život obnovljenoj Europi koja ne štiti prostore, nego rađa susrete, rekao je Papa poručivši na kraju izviđačima: „Svojim hodom i snovima vi već oblikujete europski duh“.

IKA | Bitno.net