Foto: Vatican Radio

Dragi mladići i djevojke, pozdravljam vas i želim vam sretan Uskrs! Cijeli je tjedan Uskrs! Ovo je veliki dan koji učini Gospodin – rekao je Papa dodajući da ga je nadbiskup Buenos Airesa zamolio da bude blizak mladima, a to čini s velikim zadovoljstvom. Na uskrs mladih, koju minutu želim provesti s vama – kazao je Papa.

Dok sam odlazio snimiti ovu poruku, razmišljao sam što ću vam reći: „Budite bučni!“, to sam već rekao. Da se ne bojite, i to sam rekao; da budete slobodni i to sam već rekao. Onda mi je došao na um lik nekih mladih iz Evanđelja; nekih koji su se sreli s Isusom ili o kojima je Isus govorio. Možda će vam to pomoći – rekao je Papa dodajući:
Apostoli su bili mladi, ali ne svi. Ivan je bio dječačić. Njih je zanio Kristov lik, i oni su o Isusu govorili drugima: „Susreli smo Mesiju. Sreli smo onoga o kojem govore proroci!“ Susresti se s Isusom! Promatrajte ponašanje apostola: povjerovali su, a potom su se pokolebali. Petar ga zanijekao, Juda izdao, drugi se razbježali. A pitam vas: „Kad si sreo Isusa? Kakav je bio tvoj susret s njim? Je si li se ikad s Isusom susreo, ili se sad susrećeš! Razmišljajte o tomu kako su ga sreli apostoli – potaknuo je Papa a potom spomenuo susret bogatog mladića s Isusom. 

Evanđelje veli da ga je Isus zavolio i tada mu rekao: Nedostaje ti samo jedno: prodaj sve i podijeli siromasima pa dođi naviještati Evanđelje. Taj je mladić otišao žalostan jer poradi Isusa nije htio ostati bez ičega. Otišao je dakle sa svojim bogatstvom i svojom žalošću. Susret apostola s Isusom bio je dakle radostan, a za ovoga mladića žalostan – ustvrdio je sveti Otac te se osvrnuo na prispodobu o rasipnom sinu.

Papa je rasipnoga mladića naziva lukavcem; on je sâm želio pisati svoj život, nije želio poštovati očevu želju, uzeo je svoj dio i sve potrošio, a na poslijetku je doživio ono što nikad nije osjetio, bio je gladan – objasnio je Papa.

Ali Bog je dobar. Progovara nam kad osjetimo svoju propast. Mladiću nije rekao: „Propalico, što si učinio?!“ Potiče ga da razmišlja. Evanđelje veli da je mladić došao k sebi i počeo razmišljati: „Čemu ovakav život, raskalašenost ničemu ne služi?“ I odluči vratiti se kući. Bio je vrlo iznenađen, gotovo se onesvijestio, kad je shvatio da ga otac već godinama čeka (…). Tada je taj okorjeli grješnik, taj rasipnik očeva imanja, doživio nešto što nikada nije iskusio: zagrljaj milosrđa – istaknuo je Sveti Otac, a potom naveo i primjer „umrloga mladića“, jedinca majke udovice, kojega su nosili na groblje. 

U ovom slučaju, Isus se sažalio nad majkom, a ne nad mladićem. Ali mladić je, zahvaljujući majci, čudesno uskrsnuo – kazao je Papa postavljajući upit: Kojima ti pripadaš? Zanesenjak si kao i apostoli u početku; mladić koji želi slijediti Isusa, ali se ne želi rastaviti od svoga bogatstva, ili si kao rasipni sinkoji je smogao snage da se vrati kući i osjeti milosrdni očev zagrljaj, ili si pak mrtav? Ako si mrtav, znaj da Majka Crkva zbog tebe plače i da te Isus može uskrisiti. Odgovori mi tko si? Samom sebi odgovori i steći ćeš snagu – potaknuo je Papa dodajući da bi mu djevojke mogle zamjeriti jer je govorio samo o muškarcima. 

Žena je kadra podariti život i nježnost, što mi muškarci nemamo. Za vas ima samo jedan uzor: Marija, vjerna žena, koja nije shvaćala što se zbiva, ali se pokorila. Ona, koja je trčala Elizabeti čim je saznala da joj je potrebna. Ona, koja je pobjegla u tuđu zemlju da spasi svoga sina, koja je Sina Božjega odgajala, pratila i slijedila, koja je s njim patila, uz njega uvijek bila i govorila mu o problemima: „Vidi, ponestalo im je vina.“ Vi ste žene Crkve. Crkva je ženskoga roda, isto kao i Marija. Crkva je dakle vaše mjesto, vi trebate oblikovati Crkvu, s Isusom biti zajedno, davati nježnost, pratnju i promicati rast. Neka vam Ona, Majka nježnosti i uslužnosti, pokaže put – kazao je Papa te svakomu od mladih poželio da sretne uskrsloga Isusa. Ponavljam vam: Ne bojte se! Gledajte Isusa, gledajte Mariju i idite naprijed. Bog uvijek prašta, a ti idi naprijed. Želim vam sretan Uskrs, a vi ne zaboravite moliti za mene. Isus vas blagoslovio, a Djevica Marija vas čuvala – zaključio je Sveti Otac.

(RV/Bitno.net)