Obred kanonizacije započeo je himnom “Dođi Duše Presveti”. Nakon što je postulator pročitao životopis novog sveca, Papa je pročitao obrazac kanonizacije.

Papin dolazak u svetište posvećeno Bezgrešnom začeću BDM, zaštitnici SAD-a, tisuće razdraganih vjernika popratili su pjesmom i radošću. U svetištu ga je dočekalo više od četiri tisuće bogoslova, ali i redovnice, redovnici i laici. Nakon što se zadržao u molitvi pred Presvetim u procesiji se zaputio prema oltaru na otvorenom gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika, američki biskupi, izaslanstvo iz Kalifornije i dvadeset američkih domorodaca u tradicionalnoj odjeći.

U homiliji Papa je istaknuo kako je sveti Juniper svjedočio o “Crkvi koja izlazi” ususret drugima. Srce se izlaže smrtnoj pogibelji ako je obuzeto “svjetovnim duhom” a prava radost počiva na iskustvu pružanja milosrđa, jer je to plod iskustva Božjeg milosrđa. Papa je pozvao na “život u punini” koji ima smisla, koji je u opreci s rezigniranim životom zavijenim u tugu koji malo pomalo postaje navika što ima za posljedicu umrtvljenje srca. Put koji vodi do toga života u punini je misionarstvo i briga za druge, nasuprot “duha svijeta” koji naprotiv poziva na “konformizam i lagodnost”. Papa je vjernike pozvao da izađu i tragom o. Junipera nose svima Krista. On je gledao napaćene živote: gladne, bolesne, grešne, prljave, uništene osobe koje nose breme patnje koju donosi neuspjeh. To su životi “kojima treba naviještati ludost Oca koji ih traži da ih pomaže uljem nade i spasenja”. Kršćanin radost doživljava u misiji: idite svim narodima. Kršćanin radost nalazi u jednom pozivu: pođite i naviještajte. Kršćanin radost obnavlja i aktualizira jednim pozivom: idite i tješite, rekao je Papa.

Pođite na raskrižja putova, pođite… i naviještajte bez straha, pozvao je Papa, bez predrasuda, bez superiornosti, bez čistunstva, svima onima koji su izgubili radost življenja, idite i naviještajte Očev milosrdni zagrljaj. Pogreške, zablude, nerazumijevanja nemaju posljednju riječ u čovjekovu životu. Sveti se Božji narod ne boji pogreške, boji se zatvorenosti, kristalizacije u elitu, navezivanje na vlastite sigurnosti. Zna da je zatvorenost, u svojim mnogostrukim oblicima, uzrokom mnogih rezignacija, poručio je Papa u homiliji.

Nakon popričesne molitve, Papi je zahvalu izrekao nadbiskup Washingtona kardinal Donald William Wuerl. Po završetku mise Papa je stavio krunicu na Marijin kip. Na putu prema apostolskoj nuncijaturi, zaustavio se u obližnjem nadbiskupskom sjemeništu Ivana Pavla II. izgrađenog godine 2011.

IKA | Bitno.net