U priopćenju Europskog parlamenta piše da je razgovor bio „usmjeren na zaštitu najslabijih i najranjivijih: ljudska prava su mjerilo svih stvari. Europski oporavak bit će uspješan samo ako dovede do smanjenja nejednakosti.“

Sassoli se također susreo s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Europski parlament je izvijestio da su razgovarali o mnogim poteškoćama na međunarodnoj i europskoj razini, uključujući situaciju na Sredozemlju, u Africi, na zapadnom Balkanu te o pristupnom procesu i istočnim susjedima. „Posebna pozornost pridana je europskim naporima da cjepivo bude dostupno u afričkim zemljama s niskim prihodima“, prenijela je Catholic News Agency.

Susret predsjednika Sassolija s papom Franjom i kardinalima Parolinom i Gallagherom dogodio se dva dana nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju na temelju tzv. „Matićevog izvješća“ u kojem je pobačaj definiran kao „ljudsko pravo“ i „temeljna zdravstvena usluga“, a priziv savjesti kao „uskraćivanje medicinske skrbi“. Nije poznato je li o tomu bilo riječi na subotnjoj audijenciji i sastanku.