Papa Franjo u privatnu je audijenciju primio generalnog ministra Franjevačkog reda Josea Rodrigueza Carballa, kojega je nedavno imenovao tajnikom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Kako je 9. travnja priopćeno u Vatikanu, Papa je s Carballom razgovarao u ponedjeljak 8. travnja. Franjevci, s 14.000 članova, jedan su od najbrojnijih muških redova Katoličke crkve, no u Rimskoj kuriji trenutačno ih djeluje mali broj.

U intervjuu za Radio Vatikan Carballo je zahvalio Papi za imenovanje. To je “znak povjerenja u mene i u Franjevački red, što me ispunja radošću”, izjavio je španjolski redovnik, svjestan “velike odgovornosti za cijelu Crkvu i za redovničke zajednice”. Jasno se može vidjeti, dodao je Carballo, kako redovnički život u ovom trenutku “može puno toga reći” sveopćoj Crkvi. Budući nadbiskup također je istaknuo da ime koje je Papa izabrao ujedno označava životni program služenja “jednostavnoj Crkvi koja je bliza siromašnima, a koja i sama teži biti siromašna te nasljedovati evanđelje”. Carballo vjeruje da će Papa tim programom i putom jednostavnosti u Crkvu pusti potreban svježi zrak, “kao i sv. Franjo Asiški”.

Jose Rodriguez Carballo, rođen 1953. u Španjolskoj, prošle je subote imenovan drugim čovjekom Kongregacije za redovništvo, čiji je prefekt kardinal Joao Braz de Aviz. Imenovanje ujedno znači i njegovo uzdignuće na nadbiskupsku čast. Od 2012. Carballo je predsjednik Unije vrhovnih redovničkih poglavara, a na toj će dužnosti ostati i dalje. (ika/bitno.net)