Papa primio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa

Papa Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak, 17. prosinca, u Apostolskoj palači u Vatikanu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji se potom susreo s Papinim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom, i nadbiskupom Dominqueom Mambertijem, tajnikom za odnose s državama.

Kako je istaknuto u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, tijekom srdačnih razgovora sudionici su se osvrnuli na nedavnu rezoluciju Opće skupštine Organizacije Ujedinjenih naroda kojom je Palestini priznat status nečlanice – države promatrača pri toj organizaciji. Pritom je izražena nada da će taj pothvat ohrabriti zauzimanje međunarodne zajednice za pravedno i trajno rješenje izraelsko-palestinskoga sukoba, koje će se moći postići jedino ako se među stranama ponovno pokrenu pregovori u dobroj vjeri, i poštivajući prava sviju.

Na susretu je – kako se ističe priopćenju – razmotreno i stanje u cijeloj regiji, izmučenoj brojnim sukobima, te je izražena nada u hrabrost pomirenja i mira. Sugovornici su se na kraju osvrnuli na prinos koji kršćanske zajednice daju općem dobru društva na Palestinskom teritoriju i na cijelom Srednjem istoku. (ika/bitno.net)