Sve je započelo tijekom rata, kada je 7. prosinca 1943. godine u Trentu, usred Drugoga svjetskog rata i uoči svetkovine Bezgrješnoga začeća, Chiara Lubich izrekla svoje ‘da’ predajući se potpuno Gospodinu. Još uvijek rat, štoviše, brojni ratovi koji razdiru naš planet, prate 80. obljetnicu nastanka Pokreta fokolara. Zbog toga je Papa, primivši jučer, 7. prosinca, u audijenciju predsjednicu pokreta Margaret Karram i dopredsjednika Jesúsa Morána, te ostale članove Djela Marijina, potaknuo da prije svega budu svjedoci i graditelji mira, javlja Vatican News.

Danas je, nažalost, svijet još uvijek razdiran brojnim sukobima te su mu i dalje potrebni tvorci bratstva i mira među ljudima i narodima. Chiara je govorila: „Biti ljubav i širiti ju opća je svrha Djela Marijina“; a znamo da se samo iz ljubavi rađa plod mira.

Odvajajući se od napisanoga, unaprijed pripremljenoga govora, Papa je napomenuo kako svake godine na Dušni dan pohodi neko ratno groblje te posebno istaknuo dob tih vojnika; sve su to mladići. Svi ti životi prekinuti… poradi rata – kazao je te dodao:

I rat ne prestaje; a u ratu svi gube. Svi. Dobivaju samo proizvođači oružja. I da se samo jednu godinu oružje ne proizvodi, nestalo bi gladi u svijetu… To je strašno. Moramo razmisliti o toj drami.

Čežnja za jedinstvom

Nakon dva tisućljeća kršćanstva, naime, čežnja za jedinstvom i dalje, u brojnim dijelovima svijeta, poprima oblik bolnoga vapaja koji traži odgovor – rekao je Papa te podsjetio na svjedočanstvo Chiare Lubich, službenice Božje, koja je taj vapaj čovječanstva čula tijekom tragedije Drugoga svjetskog rata i tada odlučila dati cijeli svoj život kako bi se ostvarila ‘Isusova oporuka’.

To je bio radikalan Chiarin čin potpunoga predanja i posvećenja Bogu, proizišloga iz nadahnuća primljenoga u sasvim običnom kontekstu života, dok je išla u kupovinu za svoju obitelj. Iz toga ‘da’ proizišao je val duhovnosti koji se proširio cijelim svijetom, kako bi svima rekla da je lijepo živjeti evanđelje u samo jednoj jednostavnoj riječi: jedinstvo. Međutim, jedinstvo znači i sklad: skladno jedinstvo – dodao je Papa.

Inicijative, projekti, obraćenja, zvanja

Ta je poruka u tih osam desetljeća odjeknula među mladima, zajednicama, obiteljima, posvećenim osobama, svećenicima, biskupima, kao i u različitim društvenim sredinama: u školi, gospodarstvu, umjetnosti, kulturi, informacijama, medijima, i posebno na području ekumenizma i međureligijskoga dijaloga.

Tako ste bili aktivno oruđe velikoga procvata djelā, inicijativa, projekata i, iznad svega, „ponovnih rođenja“, obraćenja, zvanja, životā darovanih Kristu i braći.

Sudjelovanje zajednicā na razini vlasti

Rimski je biskup potom uputio na stajališta važna za budući hod Pokreta fokolara, uz zauzimanje za mir, odnosno potaknuo ih je da karizmu žive u dinamičnoj vjernosti, te da trenutke krize prihvaćaju kao prilike za dozrijevanje, dosljednost i realizam.

Papa je prije svega potaknuo Pokret da radi na sve većem ostvarenju sna o potpuno sinodalnoj i misionarskoj Crkvi, počevši od zajednica, podupirući u njima stil sudjelovanja i suodgovornosti, čak i na razini vlasti. Odnosno, potiče ih da šire ozračje uzajamnoga slušanja i obiteljske topline, u kojemu se poštujemo i brinemo jedni o drugima, s posebnom pozornošću prema onima koji su slabiji, kojima potpora potrebnija. U tu je svrhu važno posebno voditi brigu o komunikaciji i iskrenom dijalogu – istaknuo je Papa.

Nedosljednost – najgore protusvjedočenje

Osim toga, od fokolarina traži vjernost karizmi, zatim da siju jedinstvo donoseći evanđelje te, prije svega, da budu budni; da se čuvaju zamke duhovne svjetovnosti koja uvijek vreba.

Zapamtimo da je nedosljednost između onoga što kažemo da jesmo i onoga što doista jesmo najgore protusvjedočanstvo; nedosljednost. Molim vas, budite oprezni.

Rješenje je – savjetuje Papa – uvijek se vratiti evanđelju, korijenu naše vjere i vaše povijesti; evanđelju poniznosti, nesebičnoga služenja, jednostavnosti.

Četiri Božje “tajne”

Na kraju se papa Franjo našalio uz smijeh i pljesak prisutnih:

Uvijek se rado sjetim toga da ste vi vrlo blizu Božjoj tajni, četirima Božjim tajnama. Četiri su stvari koje Bog ne može razumjeti: ne zna koliko ima zajednica časnih sestara; drugo, što misle isusovci; zatim koliko novca imaju salezijanci; i čemu se smiju fokolarini!