Papa Franjo primio je u subotu 28. svibnja pripadnike pokreta Kursiljo iz Italije, koji su na hodočašću u Rim povodom njihova VII. nacionalnog skupa.

Pokret, koji je nastao u Španjolskoj krajem 1940-ih, osnažuje kršćane kako bi mogli svjedočanstvom potaknuti one u svojoj okolini, u svim područjima društva. Geslo projekta, glasi „Ultreya“, odnosno „dalje“. Papa je upravo stoga potaknuo prisutne neka se ne zadrže nikada na jednom zemaljskom, materijalističkom pogledu na život. Pozvao ih je da naprotiv, svakog puta iznova otkriju novi pogled koji nam je iznad svega dala vjera u Krista.

Osvrnuvši se na napast želje za prilagodbom mentalitetu svijeta – bilo iz lijenosti, inercije ili plašljivosti – Papa je upozorio kako ona gasi svaku revnost i želju da ostanemo vjerni Gospodinu i da ga donesemo drugima. Potom je Sveti Otac predložio nekoliko smjerova kojima bi pokret Kursiljo trebao krenuti u nadolazećim mjesecima, kako bi što bolje utjelovio svoje geslo.

Traženje zajedništva unutar pokreta kao i s ostatkom Crkve danas je jedan od prioriteta Kursilja, naglasio je Papa. Radi se o nadilaženju sebe i vlastite skupine kako bi se stvarala zajednica i raslo u Crkvi (…). Zato se nikada nemojte izolirati i nikada se ne zatvarajte, upozorio je Papa.

Još jedan izazov pred pokretom je održati duh jedinstva i milosrđa. Nadam se da će se ovaj susret doživjeti kao sinodalni događaj slušanja i zajedničkog razlučivanja među vođama, koji svima daje prostor, koji pozdravlja različite osjetljivosti i vizije, da u vama stvori duhovni sklad, kazao je Sveti Otac.

Na kraju je zamolio sudionike, a posebno svećenike i biskupe, da poslušaju pastoralne inicijative koje će se pojaviti u župama u kojima je pokret prisutan. Grupe i članovi pokreta nisu „pored“ Crkve, već su također dio Crkve koja živi na tom području. Stoga ste pozvani potpuno se poistovjetiti s osjećajem i djelovanjem Crkve, naglasio je.

Potaknuo je Kursiljo na odlazak na „periferije“, stvarajući zajednice učenika misionara. Imate posebnu karizmu, koja vas je navela da ponovno otkrijete i znate kako na jednostavan i izravan način navijestiti bit kršćanskog iskustva (…). Stoga vas potičem da, potaknuti karizmom koju vam je udijelio Duh Sveti, doživite slatku radost evangelizacije u svim područjima života, privatnom i javnom, zaključio je Sveti Otac.