pap

“Kršćansko jedinstvo – u to smo uvjereni – neće biti plod visokih teoretskih rasprava u kojoj svatko pokušava uvjeriti drugoga u ispravnost svojega mišljenja. Sin će Božji doći i pronaći nas još u raspravama. Moramo shvatiti da smo si međusobno potrebni za uranjanje u dubine Božjega otajstva; trebamo se susresti i ogledati jedni s drugima pod vodstvom Duha Svetoga, koji usklađuje različitosti i nadvladava sukobe”, kazao je Papa a prenosi Radio Vatikan.

Papa je napomenuo kako Isus, prolazeći kroz Samariju, ne oklijeva susresti se s osobama koje su židovi držali hereticima i šizmaticima. Njegov nas stav, smatra papa Franjo, poučava kako možemo rasti po susretu s onima koji su drukčiji od nas. U susretu sa Samarijankom na bunaru, Isus poziva na “unutarnje obraćenje”. Njegov nas primjer potiče na susrete s drugima, na razumijevanje i rast u ljubavi i istini. Zastati, prihvatiti i slušati drugoga – na taj način već doživljavamo iskustvo jedinstva. Jedinstvo se stvara u hodu, rekao je Papa.

Naše težnje za istinom, ljubavlju, pravdom i slobodom samo su djelomično ispunjene, jer iz dubine našega bića dolazi poticaj da tražimo “nešto više”; nešto što može u potpunosti zadovoljiti našu žeđu. Odgovor na te težnje jest Isus Krist, u svojem pashalnom otajstvu. Otajstvo njegove ljubavi najdublji je temelj jedinstva, koji veže sve kršćane i daleko je veći od povijesnih podjela. U mjeri u kojoj se u poniznosti približavamo Gospodinu, približavamo se i jedni drugima, ustvrdio je Sveti Otac.

Susret s Isusom učinio je Samarijanku misionarkom; vraća smisao i radost njezinom životu i ona osjeća potrebu podijeliti to s drugima. Danas je toliko ljudi koji su umorni i koji žeđaju; traže od nas, kršćana, da im damo piti. To je molba kojoj ne možemo umaknuti, istaknuo je Papa i nastavio:
U tom pozivu da budu evangelizatori, Crkve i crkvene zajednice otkrivaju povlaštenu sredinu za bližu suradnju. Kako bismo u tome bili učinkoviti, moramo prestati biti zatvoreni u sebe, isključivi, i ne nametati jednolikost na temelju samo ljudskih planova. Naša zajednička predanost naviještanju evanđelja omogućuje nam da nadvladamo prozelitizam i suparništvo u svim oblicima. Svi smo u službi samo jednog te istog evanđelja!

Papa je i u ovoj prilici istaknuo važnost “ekumenizma krvi”, to jest svjedočanstva kršćana koji su proganjani i ubijani zbog svoje vjere, bez razlikovanja kojoj Crkvi ili zajednici pripadaju. “Kršćani su, i zbog toga su progonjeni”, objasnio je Sveti Otac.

Svi koji žeđamo za mirom i bratstvom, rekao je Papa nakon što je pozdravio predstavnike drugih kršćanskih Crkvi i crkvenih zajednica te ostale vjernike, molimo danas nebeskoga Oca, po Isusu Kristu i po zagovoru Blažene Djevice Marije, apostola Pavla i svih svetih, dar punoga zajedništva svih kršćana, tako da “sveto otajstvo jedinstva Crkve” zasja kao znak i sredstvo pomirenja za čitav svijet.

IKA | Bitno.net