„Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“, komentirajući tu Isusovu izreku, Papa je rekao da milosrđe nije lako shvatiti, jer smo navikli suditi: „nismo osobe koje spontano daju prostora razumijevanju i milosrđu“. Da bismo bili milosrdni – primijetio je Papa – valja poznavati sebe i biti širokogrudan.

Treba biti svjestan svojih grijeha i za njih se kajati: jer svi smo grešnici. Pred kajanjem se Božja pravednost preobražava u milosrđe i praštanje. Svojih se grijeha treba stidjeti – istaknuo je Papa.

Istina je, nitko od nas nije nikoga ubio, ali svaki dan griješimo. Kad netko misli: ‘Ma što, bijedna li mene: sagriješio sam protiv Gospodina’ i stoga se srami, onda je to milost; sramiti se pred Bogom jest milost; milost je priznati svoje grijehe. ‘Grešnik sam i sramim se pred tobom, Bože, molim te za oproštenje’. To je jednostavno, ali teško je priznati: ‘počinio sam grijeh’ – rekao je Sveti Otac.

Često svoj grijeh opravdavamo okrivljujući druge, kao što su činili Adam i Eva. Možda mi je – nastavio je Papa – drugi pomogao, potaknuo me, ali sam ja to učinio! Ako tako činimo, onda će mnoge stvari postati dobre, jer ćemo biti ponizni. Ako smo skrušeni, onda ćemo biti i milosrdni, jer smo i sami iskusili Božje milosrđe, kao što velimo u molitvi ‘Oče naš’: oprosti nam, kako i mi opraštamo. Ako ne opraštam, onda sam izvan igre – rekao je Papa.

Da bismo bili milosrdni, moramo raširiti srce, jer uskogrudno srce ne može biti milosrdno. Raširiti srce! ‘Vidi što je učinio ovaj ili onaj!’ … Ja sam puno toga učinio. Tko sam ja da sudim? Tko sam ja da ga osuđujem. Tko sam ja da o tomu raspredam? Tko? Tko sam ja… jer ja sam učinio isto ili još gore?.. Širokogrudno srce! A Gospodin veli ovo: „Ne sudite i neće biti suđeni! Ne osuđujte i neće biti osuđeni! Praštajte i oprostit će vam se! Dajite, dat će vam se!“ To je širokogrudnost srca – kazao je Papa dodajući:A što će vam se dati? Mjera dobra, nabijena, natresena i preobilna istrest će se u vaše krilo ili pregaču. To je slika osobâ koje su nekada pregačom uzimale žito, a pregaču su širile kako bi dobili više žita. Ako imaš širokogrudno srce, više ćeš primiti – potaknuo je papa Franjo.Veliko srce prašta; ne osuđuje nego zaboravlja jer je „Bog zaboravio moje grijehe“. Bog je meni oprostio. Treba raširiti srce. To je vrlo lijepo – uskliknuo je Papa – Budite milosrdni! Milosrdni ljudi imaju široko srce: uvijek drugima praštaju, a razmišljaju o svojim grijesima. Jesi li vidio što je ovaj učinio? upitao je Papa dodajući: ‘Zaokupljen sam onim što sam ja učinio i ne miješam se!’ To je put milosrđa za koje trebamo moliti. Kad bismo se svi mi; narodi, obitelji i osobe, tako ponašali, u našim bi srcima i u svijetu zavladao mir. Jer milosrđe nas uvodi u mir. Uvijek se sjećajte: ‘Tko sam ja da sudim?’ Stidjeti se i širiti srce! Neka nam Gospodin udijeli tu milost – poželio je Sveti Otac. (RV)