Papa je spomenuo brojne izazove američkog kontinenta, od sekularizma, siromaštva do trgovina drogom, a vjernike je pozvao na novu evangelizaciju, zasnovanu na Kristovoj ljubavi i istini.

Susret sa živim Kristom, koji oživljuje djela zasnovana na ljubavi i istini, može preobraziti američki kontinent, kazao je Papa sudionicima kongresa “Crkva u Americi”, organiziranog petnaest godina nakon posebne Biskupske sinode za Latinsku Ameriku, koja je bila proročki predosjećaj Ivana Pavla II. i danas kao nikad suvremen, u kontekstu gdje je jasno i hrabro naviještanje Kristova evanđelja žurna i zahtjevna zadaća, kazao je Sveti Otac.

Govoreći o izazovima i teškoćama pred Amerikom poput sekularizma, širenja raznih vjerskih sekta, sve izrazitijeg mentaliteta protiv dostojanstva ljudske osobe, braka i obitelji, Papa je podsjetio i na iseljavanja, nasilja, trgovinu drogom, korupciju, trgovinu oružjem, siromaštvo izazvano prijepornim političkim, društvenim i gospodarskim sustavima. Sve to zahtijeva duboko proučavanje i tehnička vrjednovanja, ali Katolička crkva zna da primjereno rješenje može doći jedino od Krista, istaknuo je Benedikt XVI. Pozvao je da se bez pridržaja, slobodno i poletno naviješta evanđelje u Americi, jer nema zahvalnijeg djela i veće službe za one koji su žedni Boga. Bitno je da svi pastoralni djelatnici budu besprijekorni i ojačani u nutarnjem životu preko iskrenog odnosa s Gospodinom, prikladnom katehezom i trajnom formacijom, vjernom riječi Božjoj i crkvenom učiteljstvu tako da mogu odgovoriti na upite i najdublja očekivanja ljudskog srca, ustvrdio je Papa.

Prije Papina pojavljivanja u bazilici, kardinal Marc Ouellet, predsjednik Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku, predvodio je misu i u propovijedi pozvao Latinsku Ameriku na obraćenje, zajedništvo i solidarnost, ističući važnost vjernosti misionarskoj odvažnosti, značenja svetaca i mučenika koji su Ameriku učinili svetom zemljom, gdje danas živi više od polovice katolika u cijelom svijetu.(rv/bitno.net)