ANGELUS

Papa pozvao vjernike da ne žive u iluziji kako ima beskonačno vremena za obraćenje

Papa se osvrnuo i na Misijski dan, što ga Crkva danas obilježava, spominjući se četrdesetak misonara – mučenika, koji su tijekom 2018. ubijeni u raznim krajevima svijeta. Među njima su biskupi, svećenici, redovnice i laici.

Foto: Vatican Radio

Božje milosrđe i strpljenje ne smijemo zloupotrebljavati duhovnom lijenošću, napose ne sada u korizmeno vrijeme, istaknuo je Papa Franjo, osvrćući se na današnje evanđelje, u kojem Luka opisuje prispodobu o smokvi koju vlasnik vinograda namjerava otkloniti jer godinama ne rađa. Primijetio je kako je svatko pozvan iskrenošću srca odgovoriti na poziv obraćenja.

Cijeli opis ove scene može se primijeniti i na životnu situaciju današnjeg vremena. Vinogradar je Bog Otac, a radnik predstavlja Isusa. Smokva je simbol ravnodušnog i neplodnog čovječanstva, koje nije sposobno činiti dobro, već živi samo za sebe, nasićeno, mirno, uživajući u vlastitim ugodnostima, nesposobno upraviti svoj pogled i srce prema onima koji se nalaze u nevoljama i bijedi.

Toj duhovnoj neplodnosti i sebičnosti suprotstavlja se velika ljubav radnika u vinogradu, koji sa strpljenjem preuzima brigu za to nesretno stablo, objasnio je Papa, uspoređujući vinogradara s Božjim milosrđem, koji nam produžuje rok za obraćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč neplodnosti, kojom je često obilježeno naše postojanje, Bog nam strpljivo nudi mogućnost da se promijenimo i napredujemo na putu dobra, rekao je Papa.

Pojasnio je kako traženo i dobiveno produženje pretpostavlja i hitno obraćenje. Pozvao je vjernike da žive bez iluzija da raspolažu s beskrajnim vremenom za prihvat vjere, odgađajući uvijek iznova temeljne izbore.

U ovo korizmeno doba svaki vjernik mora se osjećati prozvanim na obraćenje, ispravljajući nešto u vlastitom životu, u svom načinu razmišljanja, djelovanja i u provođenja ponašanja prema bližnjemu.

U isto vrijeme moramo strpljivo oponašati Boga koji s povjerenjem prati ljude, uvjeren da se mogu podići i nastaviti hod prema nebeskom kraljevstvu, rekao je papa Franjo, koji s velikom zabrinutošću prati razvoj društveno-političkog stanja u Nikaragvi te je pozvao sukobljene strane da mirovnim putem pronađu rješenje na dobrobiti sviju.

Osvrnuo se i na Misijski dan, što ga Crkva danas obilježava, spominjući se četrdesetak misonara – mučenika, koji su tijekom 2018. ubijeni u raznim krajevima svijeta. Među njima su biskupi, svećenici, redovnice i laici.

IKA | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 24. ožujka 2019.

Možda vam se svidi