Više je od deset tisuća vjernika oduševljeno pozdravljalo Papu slušajući njegovu katehezu o riječima svetoga Pavla „ Kao kršćani niste više pod zakonom nego ste pod milošću“ objašnjavajući načine i sredstva evangelizacije, polazeći upravo od milosti, koju nam je Bog Otac dao po smrti i uskrsnuću Isusa Krista, koji nas je ljubi, spasio i oprostio grijehe. Milost je dakle obzor radosti, sloboda djece Božje. Prihvaćajući Božju milost od grješnika se pretvaramo u svece, kako se dogodilo svetom Pavlu. Božja milost mijenja srce i osposobljava ga za ljubav – ustvrdio je Papa.

Prorok je Ezekijel govorio da ‘kameno srce pretvara u srce od mesa’. Što to znači? – upitao je Papa. Znači da takvo srce ljubi, pati, raduje se s drugima, da je puno nježnosti prema svima koji se zbog životnih rana osjećaju na rubovima društva. Ljubav je najveća snaga za preobrazbu stvarnosti, jer ruši zidove egoizma i poravnava udubine koje nas dijele. Ta ljubav dolazi iz promijenjenog srca, preobraženog kamenog srcu u srce od mesa, u ljudsko srce. Milost preobražava srce, a nju smo primili od Isusa Krista – objasnio je Sveti Otac.

Milost je besplatna, ona se ne može kupiti ni prodati, besplatan je dar, badava smo je primili, moramo ju badava i darovati svojoj braći – ustvrdio je Papa osvrćući se na rimsku stvarnost, na brojnu mladež koja uzaludno očekuju nadu od društva, koju društvo ne može dati, a koji često nalaze rješenje u samoubojstvu.
Usred tolike boli i problema u Rimu ima i ljudi koji žive bez nade. Mnogi misle da će sreću naći u alkoholu, drogi, igri na sreću, novcu, u spolnosti bez pravila… Ali bivaju još očajniji i odaju se nasilničkim činima nedostojnim čovjeka. Mnogo je očajnih, beznadnih osoba – ustvrdio je Papa dodajući:

[facebook]Želiš li biti na izvoru samo bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Nada je kao i milost, niti se može kupiti ni prodati, ona je dar Božji. Svojim svjedočenjem moramo ponuditi kršćansku nadu, svojom slobodom, svojom radošću. Dar koji nam daje milosrdni Bog donosi nadu. Mi nismo siročad jer imamo Oca, zar možemo biti ravnodušni prema ovomu gradu koji od nas traži nadu, možda i nesvjesno, da može s pouzdanjem i vedrinom gleda u budućnost? Ne, ne možemo biti ravnodušni – ustvrdio je Sveti Otac pitajući:
Kako možemo ponuditi nadu? Osmijehom, ali naročito svjedočenjem, bez kojeg su riječi zrak. Evanđelje je u provom redu namijenjeno siromašnima, ali Kristova je poruka za sve. To da treba ići prema siromašnima ne znači da moramo biti neka vrsta ‘duhovnih skitnica’. Ne, ne znači to. Znači da moramo ići prema tijelu Kristovu koje pati, ali pati Isusovo tijelo i u umnicima koji ga ne poznaju. I njima moramo ići. Meni je drag izričaj „ići prema periferijama“, egzistencijalnim periferijama. Prema svima, od fizičkog do intelektualnog siromaštva, koje je također stvarno. Valja ići prema svim periferijama, svim raskrižjima, treba ići i tamo i sijati sjeme evanđelja, riječima i svjedočenjem – istaknuo je Papa.

Govoreći pak o svjedočanstvu, rekao je da ona zahtijeva odvažnost i strpljivost, dvije vrline svetoga Pavla koje kršćanina nose naprijed, prema svima. Kada je neka zajednica zatvorena, onda je neplodna i beživotna. A što imamo činiti odvažno i strpljivo? Izići iz samih sebe. Izići iz svojih zajednica i ići gdje žive muškarci i žene, gdje rade i trpe i naviještati  milosrđe Boga Oca, koje se ljudima objavilo u Isusu iz Nazareta. Naviještati milost koju nam je darovao Isus, to je dakle zadaća i rimske biskupije – potaknuo je Sveti Otac upozoravajući na zapreku naviještanju.

To je razočaranje, žalost koju đavao unosi u nas kad odmah ne vidimo učinak svojega apostolskog žara. To je duhovna borba i za nju se valja pripremiti. To se naziva – nemojte se prestrašiti – mučeništvo, zaista je mučeništvo. Svakodnevna borba da možemo svjedočiti. To je mučeništvo. Gospodin od nekoga traži mučeništvo života. Ali ima i svakodnevno mučeništvo, mučeništvo svakog časa. Svjedočenje protiv zloduha koji ne želi da budemo navjestitelji – ustvrdio je Papa.
Naviještanje je uvijek puno radosti koja dolazi iz milosti da smo kršćani. Draga braćo i sestre, ne bojmo se! Svojoj braći i sestrama naviještajmo da smo pod milošću, da nam Isus daje milost i da ona ne košta ništa: jedino to da ju se prihvati. Hrabro naprijed! – zaključio je Sveti Otac.

(rv/bitno.net)