Papa

Čovjek se mora osloboditi ponosa, kao Bog koji je postao posljednji, rekao je papa Benedikt XVI. u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima, koji su se i jučer u velikom broju okupili u Castel Gandolfu. Ovo je pretposljednja nedjelja koju Papa provodi u svom ljetnikovcu. Početkom listopada je, naime, predviđen njegov povratak u Vatikan.

Papa je istaknuo da postoji duboka razlika između Boga i čovjeka u častohleplju. Bog se ne boji poniziti i ispasti posljednji, dok mi koji smo maleni nastojimo na sve načine ispasti prvi. Tumačeći odlomak Markova evanđelja, Sveti Otac primijetio je kako je Isus na svom putu prema Jeruzalemu počeo otvoreno govoriti o svojoj smrti i uskrsnuću, najavljujući sve jasnije ono što ga čeka kao svoju unutarnju potrebu. Sin Božji biva predan ljudskim rukama, koje će ga ubiti. Njegovi učenici, međutim, to nisu mogli shvatiti, jer su mislili ljudskom logikom, primijetio je Papa i dodao, navodeći proroka Izaiju, kako nas to podsjeća da je Božja logika posvema različita od ljudske. Slijediti Krista pretpostavlja čovjekovo radikalno obraćenje, promjenu u načinu mišljenja i življenja. Treba otvoriti srce i slušati kako bi nas Božje svjetlo osvijetlilo i iznutra promijenilo. Ključno pitanje u kojem se Bog i čovjek razlikuju je ponos. Bog je punina svega i spreman je ljubiti i darovati život. U ljudima je ponos duboko ukorijenjen te traži neprestani nadzor i čišćenje za razliku od Blažene Djevice Marije, koja je posvema sinkronizirana s Bogom, rekao je Sveti Otac i preporučio vjernicima da je s povjerenjem zazivaju da bi nas naučila kako vjerno slijediti Isusa na putu ljubavi i poniznosti.

Hodočasnicima francuskoga jezičnog područja Papa je zahvalio za molitve za njegovo uspješno apostolsko putovanje u Libanon. Primijetio je kako je taj posjet zapravo bio posjet cijelom Bliskom istoku. Preporučio im je da se i dalje mole za kršćane na tom području, za mir i za smireni međuvjerski dijalog. (ika/bitno.net)