U vrijeme naglih društvenih promjena i gospodarske nesigurnosti imaju se tržišne logike nadahnjivati snagom humanosti i nadom kršćanske poruke

U vrijeme naglih društvenih promjena i gospodarske nesigurnosti imaju se tržišne logike nadahnjivati humanizirajućom snagom i nadom kršćanske poruke – istaknuo je Benedikt XVI, govoreći predstavnicima Konfederacije talijanskih zadruga i Talijanskog saveza banaka zadružnog kredita, koje je primio u audijenciju. Te je ustanove, koje se nadahnjuju na katoličkim načelima, Sveti Otac potaknuo, kako prenosi Radio Vatikan, da se zauzimaju za svezu gospodarstva, tržišta i solidarnosti.

Društvo u kojem je zaštita ljudskih prava sukladna s promicanjem općega dobra, u kojem je razvidna transparentnost financija i u kojem su gospodarstvo, tržište i solidarnosti nerazdvojivi nije utopija, nego je moguća zbilja ako ga nadahnjuje kršćanska etika – ustvrdio je Benedikt XVI. rekavši da se katoličke kreditne zadruge pomoću komplementarnosti i supsidijarnosti odavno zauzimaju u promicanju sklada između pojedinca i zajednice. Papa je poželio da solidarno društvo snažnije nadahnjuje tržište, čije je etičke manjkavosti otkrila sadašnja gospodarska kriza. Nikada ne smijemo zaboraviti da se mogu uskladiti dobra nakana, gospodarstvo, financije, transparentnost i potražnja dobrih ishoda te da ih se nikada ne smije razdvajati – upozorio je Papa.

Govoreći o ulozi katoličkih kreditnih zadruga koje se nadahnjuju na socijalnom nauku Crkve, rekao je da Crkva osjeća kako mora novim žarom naviještati Kristovu poruku, a da svi imaju biti svjesni važne zadaće katoličkih zadruga. Na tu je zadaću prije 120 godina upozorio papa Lav XIII. svojom enciklikom ‘Rerum novarum’, koja je potaknula plodnu prisutnost katolika u talijanskom društvu. Na tragu socijalnog učiteljstva papa i Crkve ima se zasnivati svjedočenje svih onih koji nastoje promicati kulturu života i braniti rad i ljudsko dostojanstvo, bez obzira na rasu ili religiju. To je zahtijevan posao ali nije nemoguć ako se katoličke zadruge budu nadahnjivale na kršćanskom nauku, po kojem je jasno da kršćanska ljubav prema bližnjem nije jednostavno čovjekoljublje nego izraz Božje ljubavi – istaknuo je Sveti Otac.
Ističući zasluge kreditnih zadruga, Papa je spomenuo neke dragocjene odrednice za njihovo djelovanje. Svojom stručnošću i upornim zauzimanjem imate pridonijeti skladu između gospodarstva, financija i solidarnosti, a pozvani ste promicati kulturu života i obitelji, pridonijeti formiranju novih obitelji – ustvrdio je Benedikt XVI. rekavši da katoličke zadruge nikada ne smiju izgubiti iz vidika svoje kršćansko nadahnuće – kazao je Papa. (rv/bitno.net)