Previše je razlika na svjetskoj razini, previše siromašnih, a bogatstvo se koncentrira u rukama nekolicine. Papa je istaknuo da nejednakost među narodima nastavlja rasti, a mnoge zajednice su izravno pogođene ratom i siromaštvom ili prisilnim seljenjem migranata i izbjeglica. Ti ljudi žele da ih se čuje; žele izraziti svoje brige i strahove. Žele dati svoj doprinos mjesnim zajednicama i širem društvu te imati koristi od resursa i razvoja, koji su prečesto rezervirani samo za neke, rekao je papa Franjo te nastavio: „I dok ovo može dovesti do sukoba te razotkriti brojne jade našeg svijeta, također nam pomaže shvatiti da živimo u trenutku nade. Jer kad napokon prepoznamo zlo u našoj sredini, možemo ga pokušati izliječiti primjenom odgovarajućeg lijeka.”

Prema tome, sama prisutnost mnogih poduzetnika u Vatikanu znak je takve nade, zato što pokazuje kako oni prepoznaju probleme koji su pred nama kao i imperativ da djeluju odlučno. Ova strategija obnove i nade poziva na institucionalno i osobno obraćenje, na promjenu srca koje će dati prvenstvo najdubljim izrazima naše ljudskosti, naših kultura, religijskih uvjerenja i tradicija. Ova temeljita obnova nije povezana samo s tržišnim gospodarstvom, urednim računima, razvojem sirovina te poboljšanjem infrastrukture, rekao je Papa te nastavio: „Ne, mi govorimo o zajedničkom dobru čovječanstva, o pravu svake osobe da ima udjela u resursima ovoga svijeta te da ima iste mogućnosti ostvariti svoj potencijal, koji se u konačnosti temelji na dostojanstvu djece Božje, koja su stvorena na njegovu sliku i priliku.”

Papa je rekao kako je naš veliki izazov odgovoriti na nepravednost globalne razine, a to će se ostvariti promicanjem mjesnog i osobnog poimanja odgovornosti tako da nitko ne bude isključen iz sudjelovanja u društvu. Prema tome, pitanje je kako najbolje poticati jedni druge kao i naše zajednice da bismo mogli odgovoriti na trpljenja i potrebe koje vidimo, bilo da se događaju daleko od nas, bilo među nama. Obnova, pročišćenje i jačanje gospodarskih modela ovisi o našem osobnom obraćenju i velikodušnosti prema onima u potrebi, zaključio je papa Franjo.

IKA | Bitno.net