Prve su žrtve organiziranoga kriminala oni posljednji u društvu, suvremeni robovi na kojima se grade mafijaška gospodarstva, rekao je papa Franjo sudionicima susreta organiziranoga na poticaj Papinske međunarodne marijanske akademije, povodom 30. obljetnice djelovanja Istražne uprave za borbu protiv mafije. Uputio je također snažan apel da se izgrade „kuće“ u znaku jednakosti, pravednosti i bratstva, iz kojih valja širiti kulturu zakonitosti.

Potičem vas da nastavite s entuzijazmom, unatoč prisutnosti u društvenom – a i u crkvenom – tkivu poneke tamne zone u kojoj je teško uočiti jasnu udaljenost od starih načina djelovanja, pogrešnih i čak nemoralnih – istaknuo je papa Franjo primivši u Vatikanu sudionike susreta koji je organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija, povodom 30. obljetnice ustanovljenja Istražne uprave za borbu protiv mafije. Papa im je izrazio potporu i zahvalnost za osjetljiv i opasan posao u suprotstavljanju mafiji te, tamo gdje je bilo nejasnih stvari i sudioništva, zazvao „zdravu sramotu“ bez koje – kako je rekao – nije moguća promjena, a uzajamna suradnja za opće dobro ostaje iluzija.

Zajednički bratski život i društveno prijateljstvo mogući su tamo gdje postoje kuće koje ostvaruju pakt među generacijama, sinodalno čuvajući zdrave korijene onih koji su vjerovali i vjeruju u ljepotu zajedničkoga života u dijalogu, srdačnosti i potpori pravednosti za svakoga – objasnio je Papa. Kuće i obitelji oživljene zanosom jednakosti, pravednosti i bratstva. Te kuće – dodao je – djeluju kao blaga i jaka antitijela protiv jednostranih interesa, korupcije, pohlepe i nasilja koje su DNA mafije.

Mafije pobjeđuju kada strah zavlada životom, zbog čega zavladaju i umom i srcem, lišavajući iznutra ljude njihova dostojanstva i njihove slobode. Vi, koji ste ovdje, trudite se da strah ne pobijedi; vi ste stoga potpora za promjenu, tračak svjetla usred tame, svjedočanstvo slobode. Potičem vas da nastavite tim putem; budite jaki i donosite nadu, posebno među najslabije.

Ako nedostaje sigurnosti i zakonitosti – dodao je papa Franjo – prve su žrtve najslabiji; posljednji. Svi su oni suvremeni robovi na kojima se izgrađuju mafijaška gospodarstva; oni su otpad koji im je potreban kako bi zagadili društveni život i sâm okoliš. Stoga vas potičem da budete blizu svim tim osobama, žrtvama arogancije, nastojeći spriječiti i suprotstaviti se kriminalu.

Papa ih je potom potaknuo da se odupru mafijaškom kulturnom kolonijalizmu, i to kroz istraživanje, proučavanje i obuku. Osim toga, mafijaška misao ulazi kao kulturna kolonizacija, i to toliko da je, postati mafijaš već dio kulture, put koji valja proći. Međutim, to nije dobro. To je put ropstva – istaknuo je Papa te im zahvalio za njihov rad kojim izbjegavaju taj put. Građanski, društveni i ekološki napredak ne proizlaze iz korupcije i privilegija, nego iz pravednosti, slobode, poštenja i solidarnosti – istaknuo je na kraju papa Franjo.