Nakon pohoda Nomadelfiji, Sveti je Otac helikopterom prebačen u gradić Loppiano nedaleko od Firence, gdje su ga dočekali Maria Voce, predsjednica Pokreta fokolara, mons. Mario Meini, biskup grada Fiesole, te više od 7000 ljudi iz Italije i cijeloga svijeta. Papa se potom uputio u svetište Marije Majke Božje. Nakon što je Maria Voce pred crkvom u ime svih pripadnika Fokolara uputila papi Franji pozdrav, Papa je odgovarao na pitanja nekolicine prisutnih.

Prvo se pitanje ticalo izazova vjernosti karizmatskoj misli Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara, u dodiru s današnjom promijenjenom situacijom. Papa je u svom odgovoru istaknuo dva pojma iz Poslanice Hebrejima: pouzdanje (parrhesia) i postojanost (hypomoné) kao ključne elemente kako bi se nastavilo kršćansko djelo. Pritom je pouzdanje i postojanost potrebno postaviti u okvir pamćenja jer ako nemamo pamćenja, tada smo bez korijena i nećemo donositi ploda.

Svetog su Oca zatim upitali koji svježi i kreativni prinos mogu dati škole formacije i akademska stvarnost kao što je Sveučilišni institut „Sophia“ u Loppianu kako bi izgradili vodstvo koje ukazuje na nove staze. Papa je u svom odgovoru naznačio iskustvo zajedničkog hoda, na sinodalni način, koji se živi u Loppianu. Pritom bi svaka osoba trebala donijeti vlastite talente i osobne strane. U tom je kontekstu istaknuo još jednu ključnu riječ, naime, blizinu. Ne možemo biti kršćani ako nismo blizu, ako nemamo stav blizine jer je blizina ono što je Bog učinio kad je poslao svoga Sina – rekao je papa Franjo.

Konačno, treće se pitanje dotaklo teme poslanja u današnje doba. Odgovarajući na to pitanje, Sveti je Otac govorio o izazovu kreativne vjernosti. S jedne je strane potrebno biti vjeran Bogu, no istodobno snalažljivo naviještati Radosnu vijest. Papa je napomenuo da je u tom smislu Loppiano dobar primjer. Prije nego što se oprostio s prisutnima, papa Franjo ih je potaknuo da svoj pogled usmjere prema Blaženoj Djevici Mariji uz čiju pomoć možemo upoznati Isusa.

Loppiano je prvi od gradića Pokreta fokolara, a nastao je 1964. godine na toskanskim brežuljcima blizu Firence. Trenutno broji 850 stanovnika: muškaraca i žena, obitelji, mladih i djece, svećenika i redovnika, iz 65 zemalja s 5 kontinenata. Više od polovice stanovnika nastanjena je stalno, dok ostali sudjeluju u jednoj od 12 međunarodnih škola u kojima je predviđen boravak od 6 do 18 mjeseci. Međunarodna i međukulturalna sastavnica gradića Loppiana i zakon uzajamne ljubavi koji su prihvatili svi stanovnici čine ga radionicom suživota među osobama različitih dobi, društvenih slojeva, tradicija, kultura i vjera.

Vatican News | Bitno.net