Sveti je Otac u subotu 21. prosinca pohodio rimsku dječju bolnicu Bambino Gesù (Dijete Isus), gdje se susreo i pozdravio s malim bolesnicima i njihovim roditeljima

Foto: Vatican Radio

Foto: Vatican Radio

S vama je, djeco, Isus posebno povezan; uvijek je uz vas – rekao je Sveti Otac u subotu 21. prosinca, pohodivši rimsku dječju bolnicu Bambino Gesù (Dijete Isus), gdje se susreo i pozdravio s malim bolesnicima, njihovim roditeljima i bolničkim osobljem. Kada je stigao, ispred bolnice ga je dočekalo četiri tisuće osoba. Papa je Franjo peti papa koji je posjetio tu ustanovu, otkada ona pripada Svetoj Stolici. Iznenadivši sve nazočne, Papa je odustao od unaprijed pripremljenoga govora kako bi taj susret što više iskoristio za izravan kontakt s bolesnom djecom i njihovim roditeljima.

Susret, koji je trajao gotovo tri sata, bio je obilježen osmijehom Svetoga Oca, neumornoga, koji se sagnuo nad svakim djetetom, ne zanemarujući nikoga, i koji je poslije, iz bolničke kapele, taj osmijeh pretvorio u kratke, izravne i spontane riječi – upravo onako kako to voli papa Franjo – riječi istine, postojane poput vjere iz koje proizlaze. Posebno s vama, djeco, Isus ima osobit odnos; uvijek je uz vas – istaknuo je Papa.

Poput sveca čije je ime izabrao, Papa Evanđelje propovijeda svojom osobom, i samo ako je potrebno, i riječima. U bolničkoj je kapeli papu Franjo dočekalo tridesetak djece koja boluju od različitih oblika tumora, uz koje su bili njihovi roditelji. Hvala vam za vaše snove i molitve skupljene u ovoj košari koju ste mi darovali – rekao je Sveti Otac primivši punu košaru dječjih pisama i poruka. Prikažimo ih zajedno Isusu; On ih najbolje poznaje. On zna što se nalazi u dubini našega srca – istaknuo je Papa.

Pokraj kapele stajale su majke i očevi iz skupine nazvane „Djeca na nebu“, u kojoj se okupljaju roditelji koji su ostali bez stvorenja koje su rodili. Jedna je mama pritom Papi darovala malog anđela, znak preminule djece. A upravitelj bolnice, Giuseppe Profiti, darovao je rimskom biskupu nacrt nove ustanove za prihvat majki i djece u nevolji, pripremljen u suradnji s biskupijskim Caritasom. Ostvarenje toga mjesta naš je božićni dar za Vas – rekao je upravitelj. Bilo bi nam drago da se, uz Vaš blagoslov, ta ustanova zove „Dom Franjo“. I željeli bismo da on bude prvi u cijelomu nizu – istaknuo je Profiti.

Nakon toga, Sveti je Otac zanemario mikrofon pripremljen za predviđeni govor. Bio je tu, naime, još cijeli svijet trpljenja koje je valjalo ublažiti, a za papu Franju nije bilo dvojbi o tomu što izabrati između bolesnih i protokola. S njim su tako posjet nastavili i Papin državni tajnik nadbiskup Pietro Parolin, i njegov predhodnik kardinal Tarcisio Bertone. Među uglednicima je bila i vojvotkinja Maria Grazia Salviati, čija je obitelj utemeljila tu bolnicu, a potom ju, 1924. godine, darovala Svetoj Stolici.

Radio Vatikan