march-vicpark-start

Potrebno je novo zauzimanje u promicanju istinskih ljudskih, moralnih i duhovnih vrijednosti u zaštiti osobe i obitelji – istaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao nadbiskup Angelo Becciu, zamjenik za opće poslove u Državnom tajništvu, upućenoj organizatorima „Hoda za život“ koji će se održati 14. svibnja u Portugalu.

Papa u dokumentu ističe koliko je važno nadahnuti pojedince, obitelji i portugalsko društvo u težnji za općim dobrom, ukorijenjenom u skladu, pravednosti i poštovanju prava ljudske osobe, od njezina začeća sve do naravne smrti. Sveti je Otac potom spomenuo apostolsku pobudnicu „Amoris Laetitia“ o ljubavi u obitelji, u kojoj je istaknuo da pozorni pogled na svakodnevni život današnjih muškaraca i ženâ odmah pokazuje koliko je posvuda nužno potreban obiteljski duh. Nije samo organizacija zajedničkoga života ona koja sve više zapinje na birokraciji, potpuno tuđoj temeljnim ljudskim vezama, nego čak društveno i političko ponašanje često daje znakove pogoršanja (usp. br. 183) – istaknuto je u apostolskoj pobudnici.

Ovogodišnji, šesti po redu „Hod za život“, koji je organizirao portugalski Savez za život, održat će se prije svega u Lisabonu, s početkom u 15 sati. Njegova je tema „Hodajmo uvijek za život“. Ove godine taj pothvat ima posebno značenje, zbog rasprave o legalizaciji eutanazije, koja je u tijeku u Portugalu. Promicatelji se hoda nadaju da će ta inicijativa biti jasno javno svjedočanstvo u svrhu zaštite života u svim razdobljima njegova razvoja.

Radio Vatikan | Bitno.net