U 10 sati i 30 minuta je pak kardinal James Harvey, imenovan papinskim izaslanikom, predsjedao misom i otvaranjem Svetih vrata u bazilici sv. Pavla izvan zidina.

U homiliji na misi u Lateranskoj bazilici, papa Franjo je istaknuo riječi proroka Sofonije koje apostol Pavao ponavlja: “Gospodin je blizu”. Zbog toga se trebamo uvijek radovati i svojom susretljivošću svjedočiti Božju blizinu i brigu za svakog čovjeka – napomenuo je Papa.

Ne možemo dopustiti da nas obuzme umor, nije nam upasti u bilo koju vrstu tuge, čak i ako imamo razloga za zabrinutost zbog mnogih oblika nasilja koji ranjavaju čovječanstvo – rekao je Papa, napominjući: Gospodinov dolazak treba ispuniti naše srce radošću. Ispunjeni smo nadom zato što Bog štiti svoj narod. Danas smo pozvani da nam “ruke ne klonu” zbog sumnje, nestrpljenja ili patnje.

Jubilej milosrđa je vrijeme velikog oprosta, trenutak za ponovno otkrivanje Božje prisutnosti i njegove očinske nježnosti. Što nam je, dakle, činiti? Pred Svetim smo vratima pozvani prijeći prag, biti sredstva milosrđa, svjesni da će nam se po tome suditi – kazao je Sveti Otac, dodajući: Tko je kršten ima veću obvezu od starozavjetne pravednosti Zakona. Vjera u Isusa Krista poziva nas na cjeloživotno hodočašće: biti milosrdni poput Oca.

Radost prolaska Svetim vratima ide zajedno s predanošću prihvatiti i svjedočiti ljubav koja nadilazi pravednost, ljubav koja ne poznaje ograničenja. Molimo kako bi svi koji prođu Svetim vratima mogli shvatiti i prihvatiti beskrajnu ljubav Oca nebeskog, koja preobražava i obnavlja život – rekao je Papa na koncu homilije.

Radio Vatikan | Bitno.net