Poticati ponovno otkrivanje vjere, koja unosi nadu u život svakog čovjeka, svrha je nove evangelizacije – istaknuo je Benedikt XVI. na otvaranja 13. redovne opće Biskupske sinode koja će se u Vatikanu do 28. listopada održavati pod geslom ‘Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere’. U propovijedi je Sveti Otac upozorio na važnost braka, i na svetost, koja je glavna u evangelizaciji, a crkvenim je naučuteljima proglasio svetoga Ivana Avilskog i svetu Hildegardu iz Bingena.

Sveti je Otac dakle prije podne svečanim euharistijskim slavljem otvorio XIII. redovnu opću Biskupsku sinodu o novoj evangelizaciji, odnosno „programsko usmjerenje – kako je rekao – za život Crkve, obitelji i zajednica. Više od 400 concelebranata s papom Benediktom XVI. potvrđuje: Crkva postoji da evangelizira, evangelizacija, u svakom mjestu i vremenu, uvijek ima kao središnju i završnu točku Isusa Krista, Sina Božjega; Razapeti je raspoznajući znak onoga koji naviješta evanđelje, znak ljubavi i mira, poziv na obraćenje i pomirbu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o novoj evangelizacija Papa je objasnio da se ona prvenstveno odnosi na one koji su kršteni ali su se udaljili od Crkve i ne žive kršćanskim životom. Otvorena je Sinoda posvećena novoj evangelizaciji da u tim osobama potakne novi susret s Gospodinom, koji jedini ispunja naš život dubokim značenjem i mirom; da pogoduje ponovnom otkrivanju vjere, izvora milosti, koja donosi radost i nadu u osobni, obiteljski i društveni život – objasnio je Sveti Otac.

Osvrćući se na misno evanđelje Papa je upozorio na poznatu stvarnost koja nije u potpunosti vrjednovana, odnosno na brak između muškarca i žene koji je sam po sebi Evanđelje, radosna vijest za današnji svijet, naročito za onaj udaljen od kršćanstva. Jedinstvo između muškarca i žene, njihovo bivanje jednim tijelom u ljubavi, u plodnoj i nerazrješivoj ljubavi, znak je koji snažno govori o Bogu, još rječitije u naše vrijeme, jer je brak nažalost, iz raznih razloga, upravo u brojnim krajevima drevne evangelizacije zapao u duboku krizu – ustvrdio je Benedikt XVI.
Brak je povezan s vjerom, ali ne u neodređenom smislu – nastavio je Papa – nego kao ujedinjenje vjerne i nerazdvojive ljubavi. Razvidan je odnos između krize vjere i krize braka. A kao što Crkva tvrdi i odavno svjedoči, brak ima biti ne samo predmet nego subjekt nove evangelizacije – kazao je Benedikt XVI., a potom se osvrnuo na novoproglašene crkvene naučitelje.

Sveti je Ivan Avilski živio u XVI. stoljeću, bio je Božji čovjek i ujedinjavao trajnu molitvu s apostolatom, a sveta Hildegarda iz Bingena, živjela je u XII. stoljeću i bila je žena pronicava uma, kadra raspoznavati znakove. Ovi su i svi drugi sveci bili istinski protagonisti evangelizacije – primijetio je Papa dodajući:

Svetost ne poznaje zapreke. Ljubav je njezin jezik, shvatljiv svim ljudima dobre volje koje približava Isusu, neiscrpnom izvoru novoga života – ustvrdio je Sveti Otac dodajući kako sveci uče da su jedino čista srca ponosna na svoje dostojanstvo djece Božje. Stoga se ne može govoriti o novoj evangelizaciji bez nutarnjeg obraćenja – ustvrdio je Papa te podsjetio na blaženoga Ivana Pavla II., čiji je pontifikat – kako je rekao – bio primjer nove evangelizacije.

U nagovoru prije marijanske molitve Sveti je Otac podsjetio da hodočasnici u marijanskom svetištu u Pompejima danas uzdižu tradicionalnu ‘Prošnju’ Blaženoj Djevici Mariji, te je pozvao vjernike da osobno, u obitelji i zajednici mole svetu krunicu. Želio bih svima predložiti da u sljedećoj Godini vjere vrjednuju krunicu. Po krunici se doista prepuštamo Mariji, uzoru vjere, da nas vodi u razmišljanju Kristovih otajstva, i iz dana u dan pomognuti smo da upijamo evanđelje tako da oblikuje naš život – kazao je Sveti Otac, a u pozdravu na raznim jezicima potaknuo je vjernike da mole za Sinodu, da svaki kršćanin bude obnovljen u odgovornosti naviještanja Spasitelja i njegove poruke ljubavi i mira. (rv/bitno.net)

Foto: facebook.com/news.va.it