Papa

Otvorenost prema Božjoj ljepoti otvara nas za ljubav prema drugima, a posebno prema najpotrebitijima – istaknuo je papa Benedikt XVI. u subotu, 11. kolovoza, na spomendan svete Klare, nakon koncerta koji je u njegovu čast u dvorištu Apostolske palače u Castel Gandolfu organizirao Caritas iz Regensburga, u prigodi 90. obljetnice djelovanja te ustanove.

Papa se Benedikt XVI. tom prigodom spomenuo svete Klare, žene koja je – kako je rekao navodeći jedan himan posvećen toj svetici – od Božje providnosti primila svjetlo i ponijela ga svijetu. Upravo je to ponašanje glazbenika koji, otvarajući se blistavoj ljepoti, nadvladava samoga sebe u težnji prema Dobru. Zbog toga je logično – primijetio je Sveti Otac – da se umjetnici zauzimaju za dobro, te za pomoć i potporu potrebitima. Polazeći od svojega dubokoga iskustva ljepote, prenose dobro koje su primili na dar. Na taj način Dobro teče svijetom, te poput svete Klare čovjek postaje providni odraz Stvoriteljeve nazočnosti i Njegova djelovanja – napomenuo je Papa.

Koncert je održan pod naslovom „U čast Boga i na radost ljudi“, a djela Monteverdija, Homiliusa, Pachelbela i Beethovena izveo je violončelist Thomas Beckmann, utemeljitelj udruge za pomoć beskućnicima „Zajedno protiv hladnoće“, kojoj su namijenjeni svi prihodi od njegovih nastupa, te pjevački ansambl ‘Cantico’ iz Regensburga. Glazba je izraz duhovnoga prostora, mjesta koje se nalazi u nutrini osobe, a koje je otvoreno za sve ono što je istinito, dobro i lijepo – istaknuo je Sveti Otac. Nije stoga slučajno da glazba često prati molitvu, dajući da u susretu s Bogom odjeknu čula i osjećaji. Otvaranje ljepoti koja dolazi od Stvoritelja pobjeđuje hladnoću koja je u nama, i otvara naše srce – istaknuo je na kraju Sveti Otac osvrćući se na ime udruge koju je osnovao Thomas Beckmann. (rv/bitno.net)