Nakon što je nedavno najavio kako radi na drugom dijelu enciklike Laudato si’, Sveti je Otac na jučerašnjoj općoj audijenciji otkrio kada ga planira objaviti.

“Preksutra, 1. rujna slavi se Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu, čime započinje Vrijeme stvorenoga koje će trajati do 4. listopada, blagdana svetog Franje Asiškog. Tog datuma namjeravam objaviti jednu pobudnicu, drugi Laudato si’”, poručio je Papa, uputivši okupljenima apel: “Ujedinimo se s našom braćom i sestrama kršćanima u predanom zalaganju oko čuvanja stvorenog svijeta kao svetog Stvoriteljevog dara. Potrebno je stati uz žrtve ekološke i klimatske nepravde, nastojeći okončati besmisleni rat protiv našeg zajedničkog doma. Pozivam sve na rad i molitvu da iznova vrvi životom.”

Naslovljena prema riječima iz Pjesme stvorenja svetog Franje Asiškog, Laudato si’ (Hvaljen budi) u prvi plan stavlja cjeloviti pristup odnosa prema Božjem stvorenju. Franjo je u njoj pozvao na ekološko obraćenje, a na njezinom temelju iznikle su i različite inicijative promicanja katoličkog pogleda na ekologiju. Isječke važnijih dijelova iz enciklike možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Inače, Papa je u središnjem dijelu opće audijencije govorio o svetoj Kateri Tekakwithi, rođenoj 1656. u mjestu na sjeveru savezne države New York, a koja je postala prvom domorodačkom sjevernoameričkom ženom koja je proglašena svetom.

Naglasivši njezinu strpljivost i predanje Kristu, Katerin život nazvao je još jednim svjedočanstvom “da apostolska revnost podrazumijeva životno jedinstvo s Isusom, hranjeno molitvom i sakramentima, i želju da se širi ljepota kršćanske poruke kroz vjernost vlastitom pozivu”.

“Njezine posljednje riječi bile su prekrasne: ‘Isuse, volim Te'”, podsjetio je Papa i dodao: “Stoga i mi, crpeći snagu od Gospodina, kao što je to činila sveta Kateri Tekakwitha, učimo obavljati redovne poslove na izvanredan način i tako svaki dan rasti u vjeri, ljubavi i žarkom svjedočenju za Krista.”