I na današnjoj je općoj audijenciji katehezu papa Franjo posvetio starosti, polazeći od odlomka iz Markova Evanđelja, javlja Vatican News.

„I odmah pošto iziđoše iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.“

Šimunova punica je ležala u krevetu u ognjici, piše evanđelist. Papa je to komentirao napominjući kako i jednostavna temperatura u starijoj dobi može biti opasna. Zbog toga u starosti valja imati strpljenja s vlastitim tijelom i shvatiti što se još od njega može tražiti.

Starije osobe bolest pogađa na drugačiji i nov način nego kad je čovjek mlad – primijetio je Papa. To je poput teškog udarca koji pogađa ionako teško vrijeme. Bolest starije osobe izgleda kao da ubrzava smrt i u svakom slučaju skraćuje vrijeme života koje već smatramo kratkim. Nameće se misao da se nećemo oporaviti, da će ovaj put biti posljednji put da sam se razbolio… Ne uspijeva se sanjati o nadi u budućnost koja se već čini nepostojećom.

Dobro je da se zajednica brine o starijima      

Ističući pouku iz evanđeoskog odlomka, Sveti je Otac primijetio da Isus ne ide sam u posjet toj bolesnoj starici, nego ide k njoj zajedno s učenicima. Pritom je napomenuo da se kršćanska zajednica treba brinuti o starijima, posebno danas kada se broj starijih osoba povećao.

Trebamo osjećati odgovornost za posjet starijima koji su često sami i prikazati ih Gospodinu svojim molitvama. Sâm Isus nas uči kako ih voljeti. „Društvo uistinu prihvaća život kada priznaje da je on dragocjen i u starosti, u invalidnosti, u teškoj bolesti i onda kada se gasi“ (Poruka Papinskoj akademiji za život, 19. veljače 2014.). Život je uvijek dragocjen – istaknuo je rimski biskup.

Zahvalnost žene

Isus ozdravlja ženu te tako poučava učenike da se spasenje priopćava kroz pozornost prema toj bolesnoj osobi, a žena izražava svu svoju zahvalnost za Božju nježnost prema njoj. Sveti je Otac pritom ponovno istaknuo pojam na kojemu često insistira, a to je kultura odbacivanja, koja društveno pokušava izbrisati starije osobe kao da su teret.

To je izdaja vlastite ljudskosti, to je najgore, to je selekcija života prema korisnosti, prema mladosti, a ne prema životu takvom kakav jest, s mudrošću, s ograničenjima starijih osoba. Starije nam osobe imaju toliko toga dati: tu je mudrost života. Imaju toliko toga za naučiti nas; zbog toga mi trebamo i djecu poučiti da se brinu o bakama i djedovima i posjećuju ih. Dijalog između mladih i djedova i baka, između djece i djedova i baka, temeljan je za društvo, temeljan je za Crkvu, temeljan je za zdravlje života. Gdje nema dijaloga između mladih i starijih osoba, nešto nedostaje te odrasta generacija bez prošlosti, odnosno bez korijena – istaknuo je Papa.

Starije su osobe dragocjene, ne smijemo ih marginalizirati

Starica koju je Isus ozdravio ustaje, pripovijeda evanđelist, i stavlja se u službu učenicima. Tako im i ona daje pouku – primijetio je papa Franjo – pokazuje da se i kao starija osoba može, štoviše, da se treba služiti zajednici, nadvladavajući iskušenje da se stane na stranu.

Kad bismo starije osobe, umjesto da ih odbacimo i udaljimo od događaja koji obilježavaju život zajednice, stavili u središte zajedničke pozornosti, bili bi potaknuti obavljati dragocjenu službu zahvalnosti prema Bogu koji nikoga ne zaboravlja. Zahvalnost starijih osoba za darove primljene od Boga u njihovu životu, upravo kako nas uči Petrova punica, vraća zajednici radost zajedničkoga života, a vjeri učenika daje bitno obilježje njezina odredišta.

Isus traži službu od svih, od muškaraca i od žena

Duh zagovora i služenja, koji Isus propisuje svim svojim učenicima, nije samo stvar ženā – pojasnio je potom Papa te istaknuo – Evanđeoska služba zahvalnosti za Božju nježnost nije ni na koji način zapisana u gramatici muškarca gospodara i žene službenice; ne, to nije istina. Međutim, to ne znači da, što se tiče zahvalnosti i nježnosti vjere, žene ne mogu naučiti muškarce stvari koje oni teže razumiju. Petrova punica, prije nego što su tamo stigli apostoli, putem nasljedovanja Isusa, pokazala je put i njima – napomenuo je papa Franjo te na kraju istaknuo Isusovu nježnost prema ženi iz tog odlomka Evanđelja. Ona jasno pokazuje njegovu posebnu osjetljivost prema slabima i bolesnima, koju je Sin Božji sigurno naučio od svoje Majke.

Papa Franjo: ‘Ne zaboravimo mučenički narod Ukrajine’

Podsjećamo, Papa je na kraju opće audijencije uputio i novi apel za Ukrajinu upozorivši da se ne smijemo navikavati živjeti kao da je rat nešto nama daleko.

“Ne zaboravimo, molim, mučenički narod Ukrajine koji je u ratu. Ne navikavajmo se živjeti kao da je rat nešto nama daleko. Neka naše misli, naša ljubav, naša molitva i naša pomoć budu uvijek uz taj narod koji mnogo pati i trpi pravo mučeništvo”, rekao je Papa.