Sveti Otac Franjo predvodio je danas misu Večere Gospodnje u zatvoru u talijanskom gradu Civitavechia, opravši pritom noge dvanaestorici zatvorenika.

Među njima bili su “muškarci i žene, uključujući osobe različite dobi i narodnosti”, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenio CNA.

U improviziranoj propovijedi, Papa je opisao Kristov čin kao “čudan” za ovaj svijet: “Isus pere noge izdajici, onome koji ga je prodao.”

“Isus nas jednostavno uči da među sobom jedni drugima trebamo prati noge (…) jedan služi drugoga, bez interesa: kako bi bilo lijepo kad bi se ovo svakog dana odvijalo među svim ljudima.”

Papa je naglasio kako Isus svog izdajnika naziva “prijateljem”, čekajući ga do kraja i praštajući mu sve.

“Bog sve oprašta i Bog uvijek oprašta! Mi smo ti koji se umaramo pitati za oprost”, dodao je. Svatko od nas ima nešto što dugo nosi u srcu, “ali tražite oprost od Isusa”.

“Bog je taj koji sudi, ali njegova je presuda čudna: Gospodin sudi i prašta”, rekao je Sveti Otac, potičući prisutne da slijede Gospodinov primjer “sa željom da služe i praštaju jedni drugima”.

Inače, Papa je ovim činom nastavio tradiciju posjeta zatvorima i popravnim domovima na Veliki četvrtak koju je uveo 2013. nakon što je izabran na čelo Katoličke Crkve.

Do sada je na Veliki četvrtak posjetio zatvore 2013., 2015., 2017., 2018. i 2019. Prije dvije godine zbog pandemije nije bilo obreda pranja nogu. Prošle godine je Veliki četvrtak slavio s kardinalom Angelom Becciuom koji se našao u središtu velikog financijskog skandala. Kardinal Becciu je u rujnu 2020. godine na izravan zahtjev Svetog Oca podnio ostavku na mjesto prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih.