Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Novim putom koji je otvorio Isus ne idu oni koji svojataju vjeru, zatvarajući se u elitne skupine koje preziru druge – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na današnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.
Komentirajući čitanje iz Poslanice Hebrejima, Papa je rekao da je Isus „novi i živi put“ kojim moramo ići „slijedeći njegovu volju“. Ima pogrešnih oblika kršćanskoga življenja; postoje „mjerila da se ne slijede pogrješni načini življenja, a jedan od njih je svojatanje spasenja“ – istaknuo je Sveti Otac.

Istina je, Isus nas je sve spasio, svakoga poimenično, to je dakle osobno spasenje. Gospodin me zaista spasio, pogledao me, svoj je život žrtvovao za mene, otvorio mi vrata spasenja, novi put za mene; svatko dakle može reći: „za mene“. No moglo bi se zaboraviti da nas pojedinačno spašava, ali u narodu. Gospodin uvijek spašava u narodu – ustvrdio je Papa.
Čim je pozvao Abrahama, obećao mu je da će od njega učiniti veliki narod; Gospodin nas spašava u narodu. Stoga pisac Poslanice Hebrejima veli: Pazimo jedni na druge! Ne postoji spasenje samo za mene. Ako tako shvaćam spasenje, griješim; idem krivim putem. Svojatanje spasenja jest pogrješan put – ustvrdio je Sveti Otac.

Tri se mjerila protive svojatanju spasenja: „vjera u Isusa koja pročišćava“, nada „koja upravlja naš pogled prema obećanjima i vodi nas naprijed“ i „djelotvorna ljubav“: uzajamna pozornost kako bismo jedni druge poticali na ljubav i dobra djela. Kad sam pak u župi, zajednici, bez obzira kojoj, ja sam tu, mogu svojatati spasenje i samo brojčano pripadati zajednici – upozorio je papa Franjo dodajući:

Ali da ne bih svojatao spasenje, sam sebe moram pitati govorim li i naviještam vjeru; govorim li i širim nadu; vršim li, govorim i širim djelotvornu ljubav“?. Ako se ne govori u nekoj zajednici, ako jedan drugomu ne pomaže u tim krepostima, onda pripadnici te zajednice svojataju vjeru. Svatko se skrbi za svoje spasenje, ne vodi brigu o spasenju svih, o spasenju naroda. A Isus je u narodu, u Crkvi, spasio svakoga – objasnio je Papa.

Pisac poslanice Hebrejima – nastavio je Papa – daje vrlo važan praktičan savjet: „ne propuštajmo svoje sastanke, kao što to neki obično čine“. To se događa kad na nekom okupljanju – u župi, i u skupini – osuđujemo druge, kada se primjenjuje neka vrsta prijezira prema drugima. Nisu to vrata, nije to novi i živi put koji je Gospodin otvorio – ustvrdio je Papa dodajući:

Takvi podcjenjuju druge; ne dolaze na zajedničke sastanke, izbjegavaju Božji narod; prisvojili su spasenje: spasenje je njihovo i njihove skupine, a ne za čitavi narod. To je vrlo velika zabluda, a to je ono što gledamo i nazivamo „crkvenim elitama“. Kada u Božjem narodu neki misleći da su dobri kršćani, dobronamjerno, osnivaju takve skupine, oni zapravo svojataju spasenje – upozorio je papa Franjo.

Bog nas spašava u narodu, a ne u elitama, koje smo stvorili svojim filozofijama i svojim shvaćanjima vjere. To nije Božja milost. Stoga je Papa pozvao na ispit savjesti: težim li svojatanju spasenja, za sebe i svoju skupinu, za svoju elitu, ili sam uvijek u Božjem narodu, ne udaljavam se od njega, uvijek sam u zajednici, u obitelji: s govorom vjere, nade i djelotvorne ljubavi? – kazao je Papa.
Zaključujući propovijed Papa je molio Gospodina da nam udijeli milost da se uvijek osjećamo Božjim narodom i osobno spašeni. Istina je da nas Bog spašava pojedinačno, ali u narodu, a ne u skupini koju sebi stvaram – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net