Generalno tajništvo Sinode priopćilo je u subotu, 17. veljače da je papa Franjo odredio datume drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održati od srijede, 2. listopada do nedjelje, 27. listopada 2024. Zasjedanjem će se nastaviti rad na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Prethodit će mu dva dana duhovnih vježbi u Rimu, od 30. rujna do 1. listopada.

Također je u subotu, papa Franjo objavio kirograf kojim se utvrđuje stvaranje studijskih radnih skupina kako bi se istražile neke od tema koje su bile aktualne na prvom zasjedanju Sinode. Studijske radne skupine formirat će se između nadležnih dikasterija Rimske kurije i Generalnog tajništva Sinode koje će ih koordinirati.

U kirografu posvećenom suradnji između kurijalnih dikasterija i Tajništva Sinode, Papa podsjeća da konstitucija o Rimskoj kuriji Praedicate Evangelium ističe da „život zajedništva čini Crkvu sinodalnom“.

U kirografu se također spominje da zadaće Generalnog tajništva Sinode, uključuju promicanje odnosa između različitih biskupa i mjesnih Crkava u sinodalnom duhu i u zajedništvu s rimskim biskupom. Kirograf zaključno utvrđuje da dikasteriji Rimske kurije surađuju, prema svojim posebnim nadležnostima, u djelatnosti Generalnog tajništva Sinode, formirajući studijske radne skupine koje će, slijedeći sinodsku metodu, započeti dubinski studij nekih tema koje su bile aktualne na prvom zasjedanju Sinode.

Navedene studijske radne skupine uspostavljaju zajedničkim dogovorom nadležni dikasteriji Rimske kurije i Generalno tajništvo Sinode, kojemu je povjerena koordinacija, stoji u kirografu.

U dokumentu Generalnog tajništva Sinode pod nazivom „Ususret listopadu 2024.“, objavljenom 11. prosinca 2023., već je naglašeno da će sljedeće zasjedanje biti usmjereno na to kako živjeti sinodalnost na svim razinama u Crkvi.

Novi Papinski dokument pojašnjava da će neke od najznačajnijih tema proizašlih iz slušanja Crkava zahtijevati znatnu količinu vremena za teološko, kanonsko i pastoralno promišljanje. Slijedom sinodalnog procesa, proučavanje tih tema uključit će stručnjake sa svih kontinenata i dikasterija Rimske kurije, sukladno njihovim kompetencijama. Međutim, kirograf ne definira koje studijske radne grupe treba osnovati, niti koje će se teme istraživati.

Sintezno izvješće odobreno glasovanjem na kraju zasjedanja u listopadu 2023. naznačilo je nekoliko tema, poput potrebe ažuriranja nekih kanonskih normi, formacije zaređenih službenika, odnosa između biskupa i redovničkih redova te teoloških i pastoralnih istraživanja o đakonatu.

Studijske radne grupe, služit će kao korisni alati za pomoć u promišljanjima sveopće Crkve o različitim temama. Oni, međutim, neće izravno predstavljati materijal za raspravu na sljedećem zasjedanju Sinode, koje će se usredotočiti na samu sinodalnost, izraz zajedništva u Crkvi.

Generalno tajništvo Sinode, pod vodstvom kardinala Maria Grecha, koordinirat će rad studijskih radnih skupina među dikasterijima. Kao entitet, Tajništvo nije dio Rimske kurije, već je izravno odgovorno Papi.