Na povratnom letu iz Mongolije, papa Franjo odgovarao je na novinarska pitanja koja su se, između ostaloga, ticala nadolazeće Sinode o sinodalnosti, nedavnih izjava o ruskim vladarima te odnosa Kine i Svete Stolice u svjetlu zabrane kineskih vlasti biskupima iz zemlje da putuju u Mongoliju na susret s Papom.

“Odnos s Kinom je pun poštovanja, pun poštovanja. Osobno gajim veliko divljenje prema kineskom narodu”, kazao je Franjo.

“Kanali su vrlo otvoreni – za imenovanje biskupa postoji povjerenstvo koje već duže vrijeme radi s kineskom vladom i Vatikanom. Zatim postoje mnogi, ili bolje rečeno neki, katolički svećenici ili katolički intelektualci koji su često pozivani na kineska sveučilišta kako bi dali tečajeve”, dodao je Sveti Otac koji smatra kako je bitno da građani Kine shvate da Crkva prihvaća njihovu kulturu te da ona ne ovisi o vanjskim izvorima moći .

“Prijateljski put dobro nasljeduje Komisija pod predsjedanjem kardinala Parolina: rade dobar posao, čak i s kineske strane odnosi napreduju. Imam veliko poštovanje prema kineskom narodu”, kazao je Franjo.

Jedan od novinara pitao je Papu da prokomentira dio svojeg obraćanja mladim Rusima u kojem je Sveti Otac spomenuo “veliku majku Rusiju”, te se pozvao na nasljeđe vladara poput Petra Velikog i Katarine II. Spomenute izjave nisu naišle na odobravanje među Ukrajincima, no Papa kaže da ih se treba promotriti u kontekstu.

“Bio je to dijalog s mladim Rusima. I na kraju dijaloga dao sam im poruku, poruku koju uvijek ponavljam: da preuzmu odgovornost za svoje nasljeđe. Prva točka: preuzmite svoje nasljeđe. Svugdje govorim isto. I imajući to na umu, pokušavam stvoriti dijalog između baka i djedova i unuka: da unuci preuzmu njihovo nasljeđe. To govorim posvuda i to je bila poruka”, odgovorio je Franjo.

Papa je zatim kazao da je spomenuo ideju velike Rusije “jer je Rusko nasljeđe veoma dobro i lijepo”. “Razmislite o području književnosti, glazbe, sve do Dostojevskog koji nam danas progovara o zrelom humanizmu. (Rusija) je preuzela vodstvo u ovom humanizmu, koji se razvio u umjetnosti i književnosti”, kazao je Sveti Otac.

Franjo je rekao kako u svojoj pohvali Rusiji nije mislio na imperijalizam, nego na kulturu “a prijenos kulture nikad nije imperijalan, nikad. To je uvijek dijalog, o tome sam i govorio”.

U svojim odgovorima Papa se osvrnuo i na Sinodu o sinodalnosti koja započinje u listopadu ove godine, posebice u svjetlu mogućih ideoloških podjela te kritika pojedinih osoba iz Crkve poput kardinala Burkea koji je sinodu nazvao ‘Pandorinom kutijom’.

“U Sinodi nema mjesta za ideologiju jer je riječ o drugačijoj dinamici. Sinoda se tiče dijaloga: među krštenima, među članovima Crkve, o životu Crkve, o dijalogu sa svijetom, o problemima koji pogađaju današnje čovječanstvo”, kazao je Papa dodavši kako će biti izuzetno bitno očuvati atmosferu sinodalnosti: “To nije televizijska emisija u kojoj se priča o svemu. Ne. Postoji vjerski moment; postoji trenutak vjerske razmjene.”

Što se tiče bojazni i otvorenih kritika na račun Sinode, Papa je spomenuo kako je prije par mjeseci nazvao karmelitski samostan DA se raspitao o životu redovnica, na što je dobio odgovor da se redovnice boje Sinode. “Bojimo se da ćete promijeniti doktrinu”, kazala je časna majka.

“Ako odete do korijena ovih ideja, pronaći ćete ideologije”, prokomentirao je Papa. “Uvijek, kad se netko želi odvojiti od puta zajedništva u Crkvi, ono što ga uvijek odvaja je ideologija. I onda optužuju Crkvu za ovo ili ono, ali nikad ne optužuju za ono što je istina: Crkva je sastavljena od grešnika. Oni nikada ne govore o grijehu… Oni brane ‘doktrinu’, doktrinu kao destiliranu vodu koja nema okusa i nije pravi katolički nauk, to jest, onaj koji se nalazi u Vjerovanju, a on vrlo često skandalizira”.

“Koliko je skandalozna ideja da je Bog postao tijelom, da je Bog postao čovjekom, da je Gospa sačuvala svoje djevičanstvo? To skandalizira”, kazao je Papa.

Dodajmo kako je Franjo što se tiče daljnjih putovanja kazao da će posjetiti Marseille, a planira i putovanje u “jednu malu europsku zemlju”.

“Ali da budem iskren, za mene otići na putovanje nije tako lako kao što je bilo na početku. Postoje ograničenja u hodu i to me ograničava. Ali vidjet ćemo”, rekao je.