Veliko otvoreno gradilište, i jedno od najvažnijih izazova za Crkvu – tim je riječima papa Franjo sažeo važnu ulogu odgoja u povijesnim i kulturnim prilikama koje se stalno mijenjaju. Nakon što je istaknuo vezu između odgoja i evangelizacije, Papa se osvrnuo na tri vidika, počevši od važnosti dijaloga u odgoju, uzimajući također u obzir da katoličke škole pohađaju i učenici koji nisu kršćani, pa i oni koji ne vjeruju.

Katoličke odgojne ustanove svima pružaju odgojni prijedlog koji teži cjelovitomu razvoju osobe, i koji odgovara pravu svih ljudi da imaju pristup znanju i spoznaji. Ali su jednako tako, u potpunom poštovanju slobode svake osobe i metodâ vlastitih školskoj sredini, pozvane svima ponuditi kršćanski prijedlog, odnosno Isusa Krista kao smisla života, svemira i povijesti – napomenuo je Sveti Otac.

Podsjetivši da je Radosnu vijest Isus navijestio u „Galileji narodâ“, na raskrižju osoba različitih po rasi, kulturi i vjeri, Papa je primijetio da ta sredina, u određenom smislu sliči današnjem svijetu. Istodobno je istaknuo da aktualne velike promjene zahtijevaju od odgojitelja da se suočavaju i dijalogiziraju. Drugi vidik koji je istaknuo papa Franjo jest stručna priprema odgojitelja, u kojoj se – kako je rekao – ne može improvizirati. Budući da je odgoj upravljen naraštaju koji se mijenja, svaki je odgojitelj stoga – kao i cijela Crkva koja je majka odgojiteljica – pozvan na promjene, u smislu da zna komunicirati s mladima koje ima pred sobom.

Odgoj je čin ljubavi, on je davanje života – istaknuo je potom Papa. A ljubav je zahtjevna, traži da se ulože najbolja sredstva, da se pobudi zanos te strpljivo krene na put zajedno s mladima. Odgojitelj u katoličkim školama treba prije svega biti vrlo mjerodavan, stručan, i istodobno bogat čovječnošću, sposoban biti među mladima u pedagoškom stilu, kako bi promicao njihov ljudski i duhovni razvoj.

Mladima je potrebna kvalitetna pouka i ukupnost vrijednosti, ali koje nisu samo predložene nego i svjedočene – napomenuo je Sveti Otac te upozorio da je dosljednost nezaobilazni čimbenik u odgoju mladih. Ne može se odgajati bez dosljednosti i bez svjedočanstva. Stoga je i samom odgojitelju potrebna stalna formacija. Potrebno je – istaknuo je Papa – ulagati kako bi nastavnici i upravitelji mogli održati visokom svoju profesionalnost, kao i svoju vjeru i snagu svojih duhovnih poticaja. Stoga je Sveti Otac preporučio održavanje duhovnih vježbi za odgojitelje, kao i povremeno povlačenje u samoću, jer – kako je rekao – za dosljednost je potreban trud, ali je ona ponajviše dar i milost. A mi ju imamo tražiti!

Na kraju se Sveti Otac osvrnuo na odgojne ustanove, odnosno katoličke i crkvene škole i sveučilišta. Raštrkane u svijetu, te su institucije odgovorne za izražavanje žive nazočnosti Evanđelja na području odgoja, znanosti i kulture – rekao je papa Franjo te istaknuo da se katoličke akademske ustanove ne trebaju odvajati od svijeta, nego imaju znati hrabro ući u prostor sadašnjih kulturâ i ući u dijalog, svjesne dara koji imaju, i koji mogu ponuditi svim ljudima.

Radio Vatikan