Molba za „gestom pomilovanja” Sveti je Otac uputio prije Božića. Svjetske čelnike poziva neka to učine „prema našoj braći i sestrama koji su lišeni slobode i za koje se smatra da imaju pravo i koristi od takve odredbe”. Kako je poručio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, želja je da se „ovo vrijeme označeno tenzijama, nepravdama i konfliktima otvori milosti koja dolazi od Gospodina”.

Molba za pomilovanje zatvorenika svjetskim čelnicima uputio je i 2000. sveti papa Ivan Pavao II. u dokumentu na 11 stranica povodom obilježavanja Jubileja u zatvorima. Nešto više od tjedan dana nakon toga, 9. lipnja, papa Ivan Pavao II. posjetio je rimski zatvor „Regina Coeli” te u ime Isusa koji je bio „utamničen, ismijan, suđen i osuđen” zatražio od „nadležnih vlasti” smanjenje kazne, kako bi zatvorenici nakon izlaska iz zatvora mogli graditi novi život.

Taj je zahtjev ponovio 14. studenog 2002. senatorima i zastupnicima s kojima se susreo tijekom posjeta talijanskom parlamentu.

Slijedeći stope svog prethodnika, papa Franjo pokazao je svoju blizinu zatvorenicima tijekom mnogih svojih apostolskih posjeta kao i u drugim situacijama, posebno tijekom obreda pranja nogu na Veliki četvrtak.

Tijekom Svete godine milosrđa 2016., prigodom Jubileja zatvorenika 6. studenoga, za vrijeme Angelusa u bazilici svetog Petra sa zatvorenicima, potaknuo je vlade da udjele pomilovanje.

Tom je prigodom papa Franjo uputio apel „u korist poboljšanja životnih uvjeta u zatvorima diljem svijeta, da se u potpunosti poštuje ljudsko dostojanstvo zatvorenika“. Također se osvrnuo na „potrebu za sustavom kaznenog pravosuđa koji nije isključivo kazneni, već otvoren za nadu i izglede za reintegraciju pritvorenika u društvo”.

„Na poseban način stavljam na razmatranje nadležnim civilnim vlastima svake zemlje mogućnost da se, u ovoj Svetoj godini milosrđa, izvrši čin pomilovanja za one zatvorenike za koje se smatra da imaju pravo i koristi od te odredbe”, piše Vatican News.