Papa Franjo objavio je Apostolsko pismo Desiderio desideravi o liturgijskoj formaciji naroda Božjeg, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Vatikanu, priopćio je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa je pismo uputio biskupima, svećenicima i đakonima, posvećenim osobama i vjernicima laicima.

Radi se o dokumentu koji prikuplja i obrađuje na originalan način Prijedloge s plenarnog zasjedanja Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (12. – 15. veljače 2019.) o istoj temi.

Desiderio desideravi slijedi pismo upućeno biskupima prigodom objavljivanja Motuproprija Traditionis custodes čija je svrha prije svega nastaviti “u konstantnom istraživanju eklezijalnog zajedništva” oko jedinog izraza lex orandi – zakona molitve Rimskog obreda koji se izražava u knjigama liturgijske reforme Drugoga vatikanskog koncila.

Tekst upozorava na zamke individualizma i subjektivizma, kao i apstraktne duhovnosti. Kako ističe u pismu, papa želi “pozvati čitavu Crkvu da iznova otkrije, zaštiti i živi istinu i moć kršćanskog slavljenja”.

“Želim da ljepota kršćanskog slavlja i njezine nužne posljedice za život Crkve ne budu iskvarene površnim i nedovoljnim razumijevanjem njezine vrijednosti ili, još gore, eksploatacijom za potrebe neke ideologizirane vizije, kakva god ona bila”, dodaje papa.

“Napustimo naše polemike i zajedno poslušajmo što Duh govori Crkvi. Zaštitimo naše zajedništvo. Nastavimo biti zadivljeni ljepotom Liturgije”, napisao je papa Franjo.

“Neprihvaćanje liturgijske reforme, kao i njezino površno shvaćanje, odvlači pozornost od obveze pronalaženja odgovora na pitanje kojemu se uvijek vraćam: kako možemo rasti u svojoj sposobnosti za življenje u punini liturgijskog djelovanja? Kako da nastavimo dopuštati naše udivljenje prema onome što se u slavljenju događa pred našim očima?” zapitao se papa u tekstu.

Pozvani smo vratiti sposobnost djelovanja i simboličkog razumijevanja, posebno za liturgiju, nadalje se ističe u papinu pismu.

“Potrebna nam je ozbiljna i dinamična liturgijska formacija”, dodao je papa, zapažajući kako bi bilo “trivijalno čitati tenzije koje su nažalost prisutne oko slavljenja kao jednostavnu nepodudarnost različitih ukusa po pitanju pojedine ritualne forme”.

Problem je, drži papa, primarno ekleziološki: “Ne vidim kako je moguće reći da netko prepoznaje valjanost Koncila – iako me zadivljuje da bi katolik uopće mogao pomisliti ne priznati ga – i u isto vrijeme ne prihvatiti i liturgijsku reformu koju je rodio Sacrosanctum Concilium“.

Liturgijska formacija mora naučiti vjernike kako čitati i razumjeti simbole, napisao je papa pozivajući se na opus Romana Guardinija. “Zadatak nije lak jer je moderni čovjek postao nepismen, više ne zna čitati simbole; kao da se uopće i ne pomišlja na njihovo postojanje”.

“Kršćanska vjera je ili susret sa živim Njime, ili ne postoji”, dodao je papa. “Liturgija jamči mogućnost takvog susreta. Blijeda uspomena na Posljednju večeru ne bi nam mnogo koristila. Trebamo biti prisutni na toj Večeri, kako bismo mogli čuti njegov glas, jesti njegovo Tijelo i piti njegovu Krv. Trebamo Njega”, zaključio je papa Franjo.